banner

Bokkenrit Haaren schenkt eindsaldo aan Il Grigio


Zeker de ouderen onder ons zullen de Bokkenrit in Haaren nog wel kennen. De laatste rit werd gereden in 1976 en gewonnen door Johan van den Brand, hij is nog steeds in het bezit van de wisseltrofee.

De Motor en Automobiel Club De Bokkenrit werd opgericht in 1956 door Sjef Spoormakers en Jan Akerboom. Het huidig bestuur wordt momenteel gevormd door Antoon van Loon, Ad van Strijdhoven, Ruud van de Ven en Wim van den Bouwhuijsen. De eerste Bokkenrit werd in 1959 georganiseerd, deze werd gewonnen door Harry Spoormakers. Hij kreeg als eerste de wisselbeker uitgereikt, die was aangeboden door Café Den Bartel, maar ook een levende bok. Later is die bok vervangen door een andere prijs. De prijsuitreiking geschiedde tijdens het afsluitende Bokkenbal.

De Bokkenrit was een unieke puzzelrit voor auto’s, scooters, motoren en brommers. Aan de hand van een routebeschrijving moest een uitgezette route worden afgelegd van ongeveer 75 km. Door haar eigenzinnige karakter qua reglement en oriëntatiepunten was de Bokkenrit bekend in een groot deel van Brabant en kende tussen de 200 à 300 deelnemers. Na de oliecrisis in 1973/1974 werden er door de Provincie en Gemeenten geen vergunningen meer afgegeven om puzzelritten voor auto’s te organiseren. Bij uitzondering werd aan de Bokkenrit de laatste vergunning verstrekt in 1976.

Opbrengst
De opbrengst van de Bokkenrit ging naar een Haarense vereniging die dan wel bereid moest zijn om de controleposten op de route te bezetten. De prijzentafel werd gevuld door de Haarense Middenstand. Zo was een groot gedeelte van de inwoners van Haaren betrokken bij de jaarlijkse Bokkenrit. Nu de Gemeente Haaren eind van dit jaar wordt toegevoegd aan de Gemeente Oisterwijk en omdat puzzelritten met motorvoertuigen niet meer van deze tijd zijn, heeft het huidige bestuur besloten om M.A.C. De Bokkenrit op te heffen en het resterende saldo ad. €. 675,== over te dragen aan het jeugdcircus ‘Il Grigio’.