ondernemers

Begin je zaterdag goed met het Taalcafé


Wil je op zaterdag iets speciaals doen? Heb je weleens aan vrijwilligerswerk gedacht? Dan is er een leuk idee voor je. Kom elke zaterdag om 11:00 uur naar Tiliander, op de eerste verdieping tref je het Taalcafé.

door Karina Aminova

In groepjes elkaar de taal leren (Foto: Karina Aminova)

Je wordt verwelkomd door vriendelijke vrijwilligers en je krijgt een kopje thee of koffie aangeboden. Dan ontmoet je nieuwkomers en vluchtelingen en kun je hen helpen Nederlands te leren. Je wordt echt verrast door de verhalen van waar de mensen vandaan komen en wat de redenen waren om te verhuizen of te vluchten.

Walleke ten Noever Bakker helpt nieuwkomers op weg (Foto: Karina Aminova)

Iedereen komt samen bij de grote tafel en hoofd-vrijwilliger, Walleke ten Noever Bakker, verdeelt vrijwilligers en gasten in kleinere groepjes en stelt voor wat iedereen vandaag kan doen. Het taalniveau van taalleerders verschilt van beginners tot ver gevorderden. Sommige mensen spreken alleen hun moedertaal en snappen Engels bijna niet. Maar vrijwilligers zien dat niet als een probleem, maar als een interessante ervaring, een uitdaging. Vrijwilligers beginnen met nieuwkomers het Nederlandse alfabet te leren, over simpele dingen als boodschappen te praten, of leggen Nederlandse uitdrukkingen uit.

Een opleiding is niet nodig, maar gewoon de wens hebben om mensen te helpen om Nederlands beter te snappen en praten. Dus als je tijd hebt op zaterdag tussen 11:00 en 12:30, kom dan gezellig bij Tiliander en help mensen die Nederlands willen leren, de Nederlandse cultuur beter te begrijpen en in hun buurt te integreren.