banner

Beeldbank Oisterwijk: Zangclubje


De Beeldbank in Oisterwijk toont u films van vroeger en nu. Wekelijks presenteren de vrijwilligers van de beeldbank u een film, die u in de Beeldbank terug kan vinden.

Zangclubje Sint Sebastiaan

Fragment uit de film van Peter Deen

Het Oisterwijkse Schutsgilde St. Sebastiaan heeft een geschiedenis die teruggaat tot het jaar 1411. Het diende een meer algemeen doel dan de gildes die ontstonden binnen beroepsgroepen. Binnen een schuttersgilde verenigden zich burgers met als doel de gemeenschap te dienen en indien nodig te verdedigen met wapens. In de 19e eeuw zakte de belangstelling terug maar vanaf 1930 is er een opleving die tot op heden standhoudt. Hoewel hun programma vol activiteiten zit komen ze vooral in het spotlicht bij vieringen zoals Koningsdag. Het vendelen, trommelen en boogschieten wordt massaal bekeken. In de jaren ’60 ontstond vanuit Gilde St. Sebastiaan een zanggroep die het aanheffen van een lied zeer serieus namen. Om de stem te smeren werd een flesjes gerstenat niet verloochend. In de film zien we een repetitie bij hoofdman Wim Deen thuis.