bosch car service

Beeldbank Oisterwijk: VeDeHa Schoenfabriek


De Beeldbank in Oisterwijk toont u films van vroeger en nu. Wekelijks presenteren de vrijwilligers van de beeldbank u een film, die u in de Beeldbank terug kan vinden.

VeDeHa schoenfabriek Oisterwijk

Fragment uit de film van Cees Massuger

In 1938 startten de gebroeders Leo en Dorus van der Heijden in een pand aan de Gemullehoekenweg in Oisterwijk de schoenfabriek ‘VeDeHa’ (Van der Heijdens). Het bedrijf bestond tot in de jaren zeventig en kende op zijn hoogtepunt begin jaren ’60 125 werknemers. In de Tweede Wereldoorlog stond de fabriek onder leiding van een Duitse ‘Verwalter’, een zaakwaarnemer. Het gevaar voelend doken de Joodse gezinnen Van der Heijden onder in Tilburg en Haaren en later Amsterdam om na de oorlog weer terug te keren naar Oisterwijk. Martin van der Waals kreeg in de jaren tachtig de films van zijn tante Riek Massuger, wier echtgenoot Cees Massuger de beelden in de jaren zestig schoot.