banner

Beeldbank Oisterwijk: Spreekmachine


De Beeldbank in Oisterwijk toont u films van vroeger en nu. Wekelijks presenteren de vrijwilligers van de beeldbank u een film, die u in de Beeldbank terug kan vinden.
Renata spreekmachinefabriek

Fragment uit de film van Martin van der Waals

Geluidsdragers; de mens experimenteert er al zo’n 160 jaren mee. Een Kleine eeuw terug vond je in Oisterwijk aan de (huidige) Spoorlaan de Renata spreekmachinefabriek van de gebroeders Biemans. Voormalig Oisterwijker Martin van de Waals bezit een zogenaamde grammofoon uit deze fabriek en draaide een filmpje waarin deze machine de hoofdrol speelt. Het liedje De Sweepstake van Jacques van Tol en Louis Davids op 78 toeren grammofoonplaat voert u mee terug naar vergane tijd. Of kies voor het filmpje met Duke Ellington’s In a sentimental mood. U kent de melodie vast nog van de Simon Carmiggelt voorleesmomenten op het late televisie-uur.