anytime

Van schilders kloffie naar een driedelig pak (+ Film)


Schilder? Na 31 jaar neemt Peter van Esch afscheid als gemeentebode van de gemeente Oisterwijk.

Op 30 april heeft deze ‘gastheer van de gemeente’ zijn laatste werkdag als bode. Een baan waar hij op een bijzondere manier terecht kwam.

door: Iris de Groot

In 1988 was Peter als schilder het gemeentekantoor aan de Lind aan het schilderen. Via een collega, die al werkzaam was bij de gemeente, hoorde hij van de baan als gemeentebode. Peter was geïnteresseerd en is gaan kijken wat een baan als bode inhield. ‘Ik wist van geen toeten noch blazen.’ Nadat hij wat had rondgekeken en het hem wat leek heeft hij gesolliciteerd. ‘En ik werd unaniem aangenomen.’

Peter op zijn kantoor (Foto: Iris de Groot)

Werkzaamheden
Wie zorgt ervoor dat al het licht aan is ’s morgens? Wie draait de agenda’s uit? Wie verzorgt de lunches in het raadhuis? Wie ondersteunt bij bruiloften? Juist, de gemeentebode. Maar ook het vervangen van een lamp of het vastzetten van een klinkje behoort tot het takenpakket. ‘Het is een allround gastheerschap en wij verzorgen van alles op het facilitaire gebied,’ aldus Peter.

‘Ik ben gemeentebode, maar vooral een collega’

‘Als gemeentebode manoeuvreer je door het gemeentehuis en -kantoor in alle hoedanigheden, als gemeentebode maar vooral ook als collega. Met veel collega’s heb ik een goede band, dit zal ik zeker gaan missen als ik straks met pensioen ben.’

Bodebus

In 2012 ontving Peter uit handen van burgemeester Hans Janssen de Bodebus (Foto: Joris van der Pijll)

In zijn lange carrière als bode heeft Peter een onderscheiding ontvangen, een bodebus. Een bodebus was vroeger een onderscheidingsteken dat werd gedragen door boden die in dienst waren van overheden als de kamers van de Staten Generaal, provincies, gemeenten en waterschappen. De bodebus geeft erkenning en waardering aan de bode. Bovendien bevestigt de onderscheiding het vertrouwen van de organisatie in de bode. Peter nam de onderscheiding destijds trots in ontvangst: ‘Ik zal ze trouw dragen en ben er trots op dat ik, samen met mijn collega’s, Oisterwijk een warm hart kan toedragen.’

Laatste dag
Na 31 jaar gaat Peter genieten van zijn pensioen. ‘Het werk heb ik lang genoeg gedaan, 31 jaar is een mooie tijd. Ik geef andere nu de kans deze mooie baan over te nemen van deze oude heer.’ In mei neemt Peter afscheid van ‘zijn’ gemeente Oisterwijk.

Onze redactie dankt Peter voor de vele warme ontvangsten op het Oisterwijkse raadhuis.