banner

Taalhuis Oisterwijk voor mensen die durven te leren


Het Taalhuis is elke dinsdagmorgen te vinden op de begane grond in de Tiliander, aan de Spoorlaan 82C in Oisterwijk. Het richt zich met name op het verbeteren van de basisvaardigheden van mensen die moeite hebben met lezen, rekenen of digitale vaardigheden. Voor elke vraag is een passende oplossing: dat is het uitgangspunt van Het Taalhuis. Henk (pseudoniem) zette de stap naar Het Taalhuis in Oisterwijk en deelt zijn verhaal.

Tanja helpt bij het Taalhuis

Taalhuiscoördinator Tanja Pieters: “Op een dinsdag kwam er een 50-jarige man binnen lopen. Hij had vrij genomen van zijn werk. Aarzelend kwam hij naar de inloop.” Wat bleek? Op zijn werk hadden ze tegen hem gezegd dat hij handiger moest worden met de computer. Henk: “Ik heb een online cursus aangeboden gekregen, maar ben bang dat ik het niet begreep. Op Facebook las ik dat het Taalhuis me zou kunnen helpen, zodoende ben ik hier.”

Henk: “Thuis spraken we vroeger niet zoveel. Mijn ouders waren harde werkers en hadden weinig tijd voor ons, de kinderen. Na de lagere school was het vanzelfsprekend om naar de lts te gaan.” Hij vond er niet zo veel aan en hij schaamt zich omdat hij er niet veel heeft geleerd; wel veel gespijbeld en naar buiten gekeken. “Toen ik van school kwam, wist ik niet hoe snel ik moest gaan werken. Ik werk nu in de productie en dat vind ik leuk om te doen. Maar nu moet ik opeens dingen op een computer gaan doen en bestaan er app-groepen. Ik zweet al bij de gedachte dat ik daar iets in moet gaan typen, ben echt bang om fouten te maken”, vertelt Henk. Op zijn werk hebben ze gezegd dat hij beter moet leren omgaan met de computer. Henk: “Na veel aarzelen heb ik toch maar de stap naar het Taalhuis gezet. Ik hoop dat ik hier de juiste ondersteuning krijg.”

Tanja: “Die ondersteuning geven we inderdaad bij het Taalhuis. Henk gaat starten met de Klik en Tik-cursus van de bibliotheek in Oisterwijk. Daar kan hij stap voor stap en in eigen tempo de computer verkennen. Ook wordt er een taaltoets afgenomen: de zogenoemde Taalmeter. Hier komt uit dat het taalniveau verbeterd kan worden. We geven hem het advies om in de avonduren naar het ROC te gaan. Die bieden een opleiding die precies past bij hem.”

Opgelucht verlaat Henk het Taalhuis. Lachend: “Ik ben blij dat ik mijn verhaal heb kunnen delen en dat ik hier op de juiste plek ben. Ik kan het iedereen die zich in mijn verhaal herkent aanraden de stap naar het Taalhuis te zetten.”

 

DTZ logo low

 

Delen: