banner

Resultaten onderzoek Oisterwijks Staalbergven


Gemeente Oisterwijk heeft via het Burgerpanel een onderzoek laten doen naar de wensen en meningen van inwoners over het openluchtzwembad Staalbergven.

Openluchtzwembad Staalbergven is al meer dan 100 jaar een begrip in de gemeente Oisterwijk. De gemeente Oisterwijk houdt zich bezig met de doorontwikkeling van het Staalbergven en vraagt hiervoor de input van haar inwoners. Doel van dit onderzoek is de ervaringen, meningen en wensen van inwoners met betrekking tot openluchtzwembad Staalbergven in beeld te brengen. Later zal er onder andere in de gemeenteraad een discussie komen over de toekomst, al of geen verplaatsing, nieuwbouw of renovatie.

Het Oisterwijkse openluchtbad Staalbergven

550 van de 1.148 panelleden, allen inwoners in de gemeente, waarderen het Staalbergven gemiddeld met een 8,0. De overgrote meerderheid van de panelleden (93%) vindt het Staalbergven belangrijk voor de gemeente Oisterwijk. De chloorbaden en het natuurzwemwater worden beide als belangrijke aspecten van het Staalbergven gezien. 75% daarvan geeft aan dat zijzelf of een gezinslid wel eens het Staalbergven bezoekt. De grootste groep panelleden bezoekt het Staalbergven met hun (partner en) kinderen. Van de panelleden die het Staalbergven wel eens bezoeken heeft 19% een abonnement. De meeste panelleden bezoeken het Staalbergven gemiddeld 1 tot 5 keer per seizoen.

Openingstijden
Het Staalbergven is in het hoogseizoen geopend van 10.30 uur tot 18.30 uur, mits er een minimum temperatuur is van 20 graden Celsius. 31% vindt deze openingstijden prima. 43% van de panelleden zou graag willen dat het Staalbergven in het hoogseizoen langer open blijft. 22% vindt dat het Staalbergven dagelijks open zou moeten zijn ongeacht de temperatuur. De openingstijden in het voor- en naseizoen (weekdagen 13.00u-18.00u; weekend 11.00u-1830u bij min. 20 graden Celsius) vindt de grootste groep respondenten (40%) prima. 36% van de panelleden zou het Staalbergven vaker bezoeken als de openingstijden ruimer zouden zijn.

Verouderd
Het recreatiebad is het meest gebruikte zwembad van het Staalbergven, gevolgd door het wedstrijdbad en het natuurlijk ven. De meest gebruikte voorzieningen zijn achtereenvolgens de ligweide, de horeca en de waterglijbaan. Veel panelleden vinden dat er veel achterstallig onderhoud is en een modernere uitstraling wenselijk zou zijn.

Horeca

Drie vierde van de panelleden is op dit moment tevreden over het horeca aanbod van het Staalbergven. Panelleden die hier niet tevreden over zijn vinden het assortiment veelal te beperkt, moeten vaak lang wachten en vinden het gebouw en terras verouderd.

Bij een eventueel toekomstige uitgebreidere horecavoorziening, waar men kan eten en recreëren, zou 40% van de panelleden hier gebruik van  maken. Daarnaast geeft 43% aan de geschetste horecavoorziening een aanwinst voor de gemeente Oisterwijk te vinden. 36% van de panelleden is van mening dat er al voldoende soortgelijke voorzieningen zijn in Oisterwijk.