banner

Oisterwijks raadslid Vulders beschuldigd van kiezersbedrog


Het Oisterwijkse PrO partijlid en voormalig raadslid Wil de Kort beschuldigt zijn recent weggestuurde collega Stefanie Vulders van kiezersbedrog.

Vulders had in een radio-interview laten weten na deze raadsperiode zonder PrO verder te willen in de politiek, via de reguliere weg, de verkiezingen.  In datzelfde interview bestempelde ze de raad en het college tot ‘corrupte lui’. Dat gaf reuring; partij PrO heeft haar daarop per direct uit de partij gezet. Kort daarna namen alle andere partijen afstand van haar uitspraken.

Stefanie Vulders heeft hierna aangegeven tot aan de verkiezingen als zelfstandig raadslid in de raad te blijven. Daarbij kwam ook zij met een uitgebreide verklaring.  Die kwestie zal 5 maart in raadsvergadering worden besproken.

Enkele leden van PrO kort na de verkiezingen. Stefanie Vulders 2e van links boven, Wil de Kort uiterst rechts. (Bron: Gemeente Oisterwijk)

Kiezersbedrog

Het behoud van haar zetel, nadat partij PrO haar uit de partij heeft gezet, ziet partijgenoot en voormalig raadslid Wil de Kort als kiezersbedrog. De Kort stond bij de laatste verkiezingen op de zevende plek op de kieslijst van PrO, net voor Vulders die met voorkeursstemmen in de raad kwam. ‘Je komt met net genoeg voorkeursstemmen in de raad. Bijna 75% van de stemmen krijg je van andere stemmers op PrO, onder andere van die paar mensen die mij hun stem gaven. Je slaat tijdens de rit een totaal andere weg in dan de idealen van PrO. Dat mag, maar dan moet je ook zo fair zijn je zetel, die je aan PrO stemmers te danken hebt, terug te geven. Nu is het niets anders dan kiezersbedrog.’

Formeel is daar zover bekend geen sprake van; raadsleden krijgen op persoonlijke titel een plek in de raad en hoeven die niet af te staan als ze van politieke voorkeur veranderen. Dat was ook niet zo toen PrO lid Jan de Laat ervoor koos zelfstandig verder te gaan, en ook in het verleden toen Anton van Tuyl en Con van Beckhoven zich vanuit het CDA aansloten bij de VVD was dat wettelijk geen probleem.

Vulders heeft afgelopen week ook de burgemeester formeel geïnformeerd over haar aangenomen plek in de raad. Op de website van de gemeente staat Vulders reeds als zelfstandige partij vermeld; op de site van PrO staat zij nog als raadslid van PrO vermeld.

Delen: