banner

Moergestelse schaatsers vooraan op NK Jeugdmarathon


Teun van der Linden en Job van der Bruggen van Schaatsclub De Vennen mochten op zaterdag 8 februari in Hoorn deelnemen aan het Nederlands Kampioenschap Marathon voor jeugdschaatsers. Beide rijders lieten zich op kop van het peloton zien. Teun deed tot het laatst mee voor de overwinning en Job kwalificeerde zich helaas niet voor de finale.

Job van der Bruggen (links) en Teun van der Linden bij de ijsbaan in Hoorn.

Dankzij hun prestaties in de marathons van Tilburg, Breda en Eindhoven mochten Teun van der Linden en Job van der Bruggen het KNSB-Gewest Zuid in Hoorn vertegenwoordigen tijdens het Nederlands Kampioenschap Jeugdmarathon. Bij de jongens Junioren-C reed Teun de hele wedstrijd over vijfentwintig ronden in het voorste deel van het peloton van vijftig rijders. Nadat hij in de tiende ronde een ontsnappingspoging van Tim van der Zalm uit Noordwijkerhout ongedaan had gemaakt, werd de regie over de wedstrijd overgenomen door de drie vertegenwoordigers van het Gewest Friesland. Zij maakten de wedstrijd zo hard dat veel jongens het tempo van het peloton niet meer konden volgen. Teun handhaafde zich echter uitstekend en slaagde er zelfs in om vier ronden voor het einde een voorsprong van enkele tientallen meters op het peloton te pakken. Toen hij steun kreeg van Corné van Dooren uit Veenendaal leek het erop dat de twee vluchters uit de greep van het peloton zouden kunnen blijven en samen om de titel zouden kunnen sprinten. Door teamwerk van de al eerder genoemde Friese jongens werden de vluchters echter bij het ingaan van de laatste ronde bijgehaald. In de door Mats Bendijk uit Tytsjerk gewonnen eindsprint behaalde Teun, ondanks alle inspanningen, toch nog een fraaie elfde plaats. Bij de jongens Pupillen-A bestond de strijd om de nationale titel uit twee series en een finale, steeds over negen ronden. Per serie kwalificeerden de twaalf snelsten zich voor de finale. Job had de pech dat hij in de sterkste serie was ingedeeld. Zeven rijders uit zijn serie behaalden namelijk een plaats in de top tien van de finale. In de serie van Job werd meteen vanaf het begin erg hard gereden en werd het peloton iedere ronde uitgedund. Job handhaafde zich de eerste zes ronden echter uitstekend en mocht in de derde ronde zelfs even van de koppositie genieten. In de zevende ronde kwam hij met een groepje helaas op een kleine achterstand te zitten en lukte het niet meer om het gaatje met het peloton te dichten. Uiteindelijk werd Job achttiende, zodat hij zich niet voor de finale plaatste. Desondanks kan ook Job terugkijken op een mooi en leerzaam Nederlands Kampioenschap.

Ondanks alle afgelastingen van evenementen in verband met de storm Ciara ging de schaatswedstrijd op zondagavond 9 februari in Tilburg gewoon door. Het onstuimige buitenweer had echter wel een negatieve invloed op de ijskwaliteit van de overdekte Ireen Wüst Baan. Van de elf deelnemers van De Vennen was Job van der Bruggen de enige die een persoonlijk record (PR) wist te verbeteren en Loek van der Bruggen kwam tijdens de eerste rit over 1000 meter uit zijn carrière dicht in de buurt van promotie. Hieronder alle tijden:
3 leden reden een rit over 100 (1e tijd) en 500 meter (2e tijd):
Teun Wagemakers 12.67 en 47.96; Maartje van Dijck 15.10 en 1:06.03; Fenne Loijens val en 56.56.
5 leden reden een rit over 500 (1e tijd) en 1000 meter (2e tijd):
Martijn Weber 42.17 en 1:27.77; Teun van der Linden 44.34 en 1:27.98; Job van der Bruggen 48.87 (PR) en 1:38.91; Loek van der Bruggen 54.31 en 1:47.96; Bram van Tulder 46.35 en val.
3 leden reden een rit over 500 (1e tijd) en 1500 meter (2e tijd):
Thomas van Berkel 45.40 en 2:21.37; Karlijn Schellekens 47.59 en 2:27.72; Tom van Dijck 51.22 en 2:38.23.

 

Delen: