banner

Koninklijke onderscheiding voor Moergestelse brandweerman


Zeven leden van de vrijwillige brandweer uit de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant hebben op zaterdag 8 februari een Koninklijke onderscheiding ontvangen uit handen van burgemeester Weterings. De brandweermannen wonen in Tilburg, Berkel-Enschot en Moergestel. Zij zijn allemaal benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau vanwege hun jarenlange vrijwillige inzet voor de brandweer. De onderscheidingen werden uitgereikt tijdens een speciale ceremonie op zaterdag 8 februari bij Gasterij De Commanderie in Tilburg.

Dat de brandweermannen nu een koninklijke onderscheiding kregen, heeft te maken met een gewijzigde regeling van de Kanselarij der Nederlandse Orden. Tot 1 januari 2020 konden leden van de vrijwillige brandweer na 20 dienstjaren worden voorgedragen voor een koninklijke onderscheiding. Op basis van hun langjarige verdiensten kwamen zij dus automatisch in aanmerking voor een lintje. Per 1 januari 2020 is deze automatische benoemingsgrond vervallen. Als overgangsregeling biedt de Kanselarij nog tot en met 24 april 2020 de mogelijkheid om de gebruikelijke, automatische koninklijke onderscheidingen uit te reiken. Bij de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant gebeurt dit tijdens een speciale ceremonie.

Uit Moergestel werd Louis Klomp (49) gedecoreerd. Hij kwam 1 september 1993 in dienst, en behaalde 26 jaar inzet in team Berkel-Enschot en post Moergestel.

Lintjes voor brandweerlieden in de regio (Bron: Gemeente Tilburg)