banner

Kinderen uit Oisterwijk en Moergestel scoren boek bij Willem II


Twee klassen van De Coppele uit Oisterwijk en vier van De Vonder uit Moergestel zijn gestart met Scoor een Boek!

‘Voetbal en lezen, een mooie combinatie,’ vonden Willem II, Willem II Betrokken en de Bibliotheek Midden-Brabant. De drie sloegen de handen ineen met leesproject Scoor een Boek! De komende 9 weken nemen 22 verschillende basisscholen uit Goirle, Hilvarenbeek, Oisterwijk en Tilburg deel aan dit leesproject. Profvoetballer Driess Saddiki van Willem II moedigt leerlingen in deze periode aan om zoveel mogelijk mooie boeken te scoren.

Scoor een boek van start (Foto: Ton van Rooij)

“Hé, dat is Kingo van Willem II!” De leerlingen kijken nieuwsgierig uit het klaslokaal. Mascotte Kingo is niet zomaar op bezoek, maar vanwege De Aftrap van het bijzondere leesproject “Scoor een Boek”. Doel van Scoor een Boek! is het aanwakkeren van leesplezier bij kinderen om daarmee hun kansen te vergroten op een succesvolle taalontwikkeling en toekomst. Is dat nodig? Helaas wel: 1 op de 10 kinderen in Nederland verlaat de basisschool met taal- en leesproblemen. Als we dit probleem niet aanpakken, staan deze kinderen straks met 1-0 achter als ze de arbeidsmarkt betreden.

Negen weken lang boeken scoren
Kingo is niet alleen gekomen, ook leesconsulent Lucinda van de Bibliotheek Midden-Brabant is van de partij. Ze heeft een krat vol nieuwe jeugdboeken meegenomen, een stapel scoreposters én een speciale videoboodschap van Willem II-speler Driess Saddiki (zie film) die hen aanspoorde komende negen weken zoveel mogelijk mooie boeken te gaan scoren.

Voor elk boek dat ze lezen, mogen kinderen een speciale sticker plakken op de scoreposter in de klas. Leesconsulente Lucinda vertelt in de klas dat het bij dit project niet gaat om de snelheid waarmee je boek leest, maar om het plezier. “Voor ieder kind is er een boek te vinden dat diegene leuk vindt,” docent Marieke Holswilder is enthousiast. “Je ziet meteen dat de kinderen door het spelelement zin krijgen om boeken te lezen. We merken dat vooral jongens in groep 5/6 hun interesse in lezen verliezen. Doordat voetballer Driess Saddiki nu hun rolmodel is, vinden ze het nu wél leuk om te lezen. En dat is heel belangrijk, want door veel te lezen gaat niet alleen je leesniveau omhoog, maar je fantasie wordt ook geprikkeld en het is goed voor je empathisch vermogen.”

De kracht van sport
Wat docent Marieke zegt, wordt bevestigd door leerling Sil. “Normaal hou ik niet zo van lezen, maar nu ga ik wel echt mijn best doen om veel boeken te scoren.” Aan welk boek hij het eerst wil beginnen? “De Gorgels!”

Sportieve afsluiting
Op dinsdag 7 april zijn alle deelnemers  te gast in het Willem II-stadion. Daar organiseert Willem II Betrokken een sportief slotevenement, waarbij verschillende Willem II-spelers aanwezig zijn. Deze afsluiting is ook het moment waarop De Eindscore bekend wordt gemaakt.