banner

Hans de Goeij neemt afscheid van MIGO Oisterwijk


Sinds 2014 heeft Oisterwijk een maatschappelijk innovatiefonds. Hans de Goeij heeft als voorzitter meegebouwd aan het succes van het fonds. Per 1 januari 2020 heeft hij afscheid genomen en zijn functie overgedragen aan Mirjam Smulders.

door Iris de Groot

‘Ik werd benaderd door wethouder Maarten Pieters, om als niet inwoner van Oisterwijk te brainstormen over een maatschappelijk innovatiefonds en om onafhankelijk voorzitter te worden van de startgroep. We bedachten de werkwijze van jaarthema’s, het tweemaal per jaar kunnen aanvragen van een bijdrage, het pitchen door projectaanvragers en de feestelijke uitreikingsbijeenkomsten. Fijn was dat we bijna altijd in het gemeentehuis terecht konden in de avonduren. De ontvangst was zeer gastvrij in een vergaderkamer of de raadszaal. Met dank aan de bodes in het oude raadhuis!’

De heer de Goeij kijkt met een trots gevoel terug op wat er in de afgelopen jaren tot stand is gebracht. ‘Dat is vooral te danken aan mijn medebestuurders én het vertrouwen dat de opeenvolgende colleges van B en W bleef houden in de doelen, innovatie en werkwijze van MIGO. Het is een geslaagde werkwijze van burgerparticipatie die langdurig wordt voortgezet en een kans kreeg. Er is echt veel gebeurd sinds 2014. En ik zie veel kracht in de verenigingen en bij initiatiefnemers. Toch wel een sfeer van verbinden en poetsen. Met relatief weinig geld is er veel tot stand gebracht. Dat moet de Oisterwijker ook zelf niet onder stoelen of banken steken. Daar kan men terecht trots op zijn.’

Hans de Goeij ontvangt bloemen uit handen van wethouder Peter Smit.

Op de vraag op welk project hij het meest trots is hoeft hij niet lang na te denken. ‘Elk project is op zich de moeite waard geweest. Elk project heeft doelstellingen die men had zo veel als mogelijk is waargemaakt, vaak ook nog met heel kleine budgetten.’

Na een voorzitterschap van meer dan vijf jaar is het ook goed om terug te kijken op wat deze rol de heer de Goeij heeft gebracht. ‘Heel veel en meer dan ik verwacht en gehoopt had,’ was het antwoord op de vraag. ‘Het geld is goed besteed en er is veel geleerd. Vaak is het ook nog gewoon een aangename bezigheid, het verbind en stimuleert initiatieven in de gemeenschap, brengt mensen bij elkaar en men deelt in elkaars kennis en maatschappelijke activiteiten. Dit is een van de vormen van burgerinitiatieven en burgerparticipatie pur zang die men kan koesteren in Oisterwijk. De innovatie zit dus niet alleen bij bedrijven, fabrieken, ontwerpbureaus en ondernemers te vinden maar zit ook gewoon in bij burgers en groepen van inwoners, bij de mensen thuis die het gewoon zelf doen en elkaar opzoeken.’

Maar nu is het tijd voor een nieuwe generatie. ‘Ik ben heel blij dat we goede opvolgers hebben gevonden, wederom de kracht van Oisterwijk. Er is veel potentieel. De nieuwe voorzitter Mirjam Smulders is wederom van buiten de gemeente en de bestuursleden Natasja van den Broek, Willem Hendriks en Kitty Krakeel komen uit de gemeente Oisterwijk. Ze zijn goed ingewerkt de afgelopen jaren.’

Net zoals voorgaande jaren heeft het MIGO dit jaar een thema. ‘Het nieuwe bestuur heeft als thema voor 2020 gekozen: “Wie geeft Oisterwijk energie?” Hebben inwoners een project waar iedereen energie van krijgt? Zelf vind ik dit een prima keuze, ik weet zeker dat het nieuwe bestuur de burgerparticipatie van MIGO in Oisterwijk zal laten uitgroeien tot een van de parels. Maar je weet dat een parel groeitijd nodig heeft. En ik hoop dat ze die tijd gegeven blijft worden.’

Voor meer informatie over de projecten van MIGO kunt u de website van het innovatiefonds bezoeken. Kijk op www.migo-oisterwijk.nl

Delen: