anytime

Gedenkplaats Haaren zoekt steun voor film


Tijdens de Duitse bezetting was het grootseminarie in Haaren vanaf november 1941 een gijzelaarskamp en vervolgens, vanaf voorjaar 1942, een ‘Polizeigefängnis’ voor verzetsstrijders, Joodse burgers en geheim agenten van het beruchte Englandspiel.

Marie Blommaert, 98 jaar en oud-gevangene, in gesprek met de filmmaker.

Cineaste Ellen van Kempen maakt een documentaire, waarin menselijke gedragingen en emoties getoond worden, die tijdens de oorlogsjaren in Haaren huisden en die, ná de oorlog tot aan de dag van vandaag, herinneringen, waarborgen en betekenis geven aan ons leven nu. Het dramatische verhaal van de gijzelaars en gevangenen, waaronder ook vrouwen en kinderen, is tot nog toe onderbelicht gebleven. De documentaire maakt hun verhaal zichtbaar en creëert nieuwe (collectieve) herinneringen. In het verhaal staan verdriet, onmacht en tragedie centraal. Daarnaast ontstonden ook onderlinge verbondenheid en saamhorigheid, soms zelfs tussen gevangene en bewaker.

Het gebouw (Rijksmonument), waar Kamp Haaren gevestigd was, heeft tot 75 jaar na de bevrijding haar oorspronkelijkheid behouden, zodat het ook steeds een essentiële en ‘levende’ plaats van herinnering was! Tot op 31 augustus 2019, toen de grote brand bijna het gehele gebouw verwoestte. Alleen de grote kapel, het atrium en de ‘verhoor-‘ en de ‘dokterskamer’ bleven gespaard. Hier waren de werk- en archiefruimtes van Gedenkplaats Haaren ondergebracht! De film/documentaire zal in de toekomst een vaste plek binnen de exposities van Gedenkplaats Haaren krijgen. Ook is het de bedoeling de film op diverse televisiezenders uit te zenden en op landelijke en regionale festivals te vertonen.

Financiering

De financiering van de film was bijna rond, met meerdere fondsen en sponsoren. Door de grote brand op 31 augustus ontstond een groot gat in de financiën van onze stichting. Toch willen ze de film graag afmaken zoals ze die voor ogen hadden: met persoonlijke verhalen, met animatie, met drone shots en met originele muziek. Op de aftiteling van de documentaire komt een lijst van de personen en de instanties die financieel geholpen hebben en van hen die nog gáán helpen.

Deelname

Voor minimaal € 50 kunt u bijdragen aan deze productie. Hiervoor krijgt u uw naam en woonplaats (indien gewenst) op de aftiteling van de documentaire, een VIP-kaartje (incl. entree à € 20) voor de première van de film op 9 mei 2020 en een eigen exemplaar van de film (op USB-stick). U kan uw bijdrage overmaken op bankrekening NL78 RABO 0118 146 106 t.n.v.: Stichting Vriendenkring Haaren 1940-1945, met vermelding van uw naam, huisnummer en postcode, e-mail adres. De naam die u hier invult zal op de aftiteling vermeld worden. I.v.m. het productie-tijdschema ontvangt de organisatie uw bijdrage graag vóór 22 februari.

Première film
Datum: 9 mei 2020
Tijd: 13.30 tot 17.00 uur
Locatie: Cultuurcentrum ‘Tiliander’
Spoorlaan 82c
Oisterwijk