ondernemers

Film: ‘Ik kreeg weer kleur in mijn leven, dat was ik kwijt’


Tijdens een wandeling door het bos laat Peter een boek zien. Het is een boek met zeven jaar herinneringen aan zijn overleden vrouw, zodat hij terug kan kijken op mooie momenten.

door Iris de Groot

Mariet in gesprek met Peter (Fragment uit de film)

Peter en Truus vertellen hun ervaringen over de lotgenotengroep Rouwverwerking: ‘Samen op weg onder de Regenboog’. De keuze om dat in de bossen te doen hebben ze zelf gemaakt. Hier hebben ze ieder samen met hun partner veel tijd doorgebracht en denken ze met een warm gevoel aan terug.

‘Ik ben anders in het leven gaan staan’

Peter wandelde graag met zijn vrouw door het bos. Drie jaar geleden overleed zij, aan de gevolgen van een hersenbloeding. Na zeven mooie jaren kwam er plots een einde aan hun geluk. ‘In de Bijbel spreken ze over zeven vette en magere jaren. Ik heb zeven vette jaren gehad, ik had ook graag zeven magere jaren gehad.’ Om zijn verdriet een plaats te geven bezocht hij met regelmaat de bijeenkomsten van de lotgenotengroep in Tilburg. Op een van deze avonden gaf Jan Daem, van Metgezel in Zingeving, een thema-avond en daar ‘sloeg iets aan’. In het najaar van 2017 is Peter terecht gekomen bij de lotgenotengroep Onder de Regenboog. ‘De focus van de groep ligt op omgaan met je nieuwe leven. In de gesprekken die we voerden was erkenning en herkenning in elkaars verhalen.’

De Regenboog
Tijdens de bijeenkomsten van de lotgenotengroep ‘Onder de Regenboog’ staan de zeven kleuren van de regenboog centraal. Elke bijeenkomst staat er een kaars op tafel in een van de kleuren. Iedere deelnemer krijg een kaars in dezelfde kleur mee naar huis. ‘De regenboog liet mij weer kleur in het leven zien en dat was ik kwijt.’
De nieuwe lotgenotengroep Rouwenden Onder de Regenboog start op dinsdag 17 maart in de huiskamer van de Inloop. De cursus bestaat uit acht bijeenkomsten van 09.30 uur tot 12.00 uur. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jan Daem via 06-13416942 of kijk op de website www.metgezelinzingeving.com.

Video
Als afsluitende stageproject heeft Iris de Groot de redactie gevoerd over de productie van twee video’s. Zowel Peter (zie onder) als Truus (klik hier) vertellen ieder afzonderlijk in een mini-documentaire over hun ervaringen en de waardevolle bijdrage van de lotgenotengroep aan hun rouwproces.