banner

De wekelijkse column van Roland Smulders


Columnist Roland Smulders neemt u mee, een kijkje in zijn Oisterwijk:

 

Schrijver en columnist Roland Smulders (Foto: Iris de Groot)

Natuurwetten

De toestand met het afvallige Oisterwijkse raadslid is ontaard in een onvervalste polemiek over natuurwetten. Je houdt het niet voor mogelijk, maar in mijn woonplaats schrikken we nergens voor terug. Newton en de quantumfysica worden van stal gehaald en zonder blikken of blozen verbouwd tot universele regels voor de moderne politicus met holistisch wereldbeeld. ‘Iedere koning zijn troon’, roept het raadslid als voorbeeld van zo’n natuurwet. Eerlijk is eerlijk: je moet het maar verzinnen. Ik zou zeggen dat het de hoogste tijd wordt voor het inroepen van deskundigheid op natuurkundig gebied. Valt er echt iets voor de beweringen te zeggen, of slaan al die mooie theorieën helemaal nergens op. Nu moet de onderste steen maar eens bovenkomen.

Politici wordt verweten dat ze Newtoniaans bezig zijn, maar er staat niet bij op welke manier dan. Ik kan er niets bij verzinnen. Newton hield zich bezig met zwaartekracht en de baan van appels en hemellichamen. Geen onderwerpen waarvan politici doorgaans erg veel kaas hebben gegeten. Ze waren blij na de middelbare school van het vak natuurkunde verlost te zijn en wat ze ervan weten, hebben ze net als ik opgestoken bij Discovery en National Geographic. Newtons wetten komen van pas bij het afschieten van raketten, maar daar houdt de overeenkomst met politiek wel zo’n beetje op.

Van een op Facebook gedane bewering dat jonge politici op de lijn van de quantumfysica zitten, geloof ik eerlijk gezegd niet veel. Ze zouden er vermoedelijk geen hout van snappen. Echte natuurkundigen hebben er al moeite mee dat kleine deeltjes bizarre capriolen uithalen, dus vertel mij niet dat de doorsnee politicus beter thuis is in die wereld. Het enige wat ik na een rondje zoekmachine wel geloof, is dat de quantumfysica door allerlei verlichte geesten wordt gebruikt voor het onderbouwen van vreemde theorieën. Begrijpen doen de mensen het toch niet.

Ter verdediging van het in mijn ogen totaal uit de baan geslagen raadslid wordt opgeroepen diens natuurwetten onder de loep te nemen. Ik ben het helemaal eens met die vraag. Hoe eerder, hoe beter. De aanhangers hebben er zelf om gevraagd. Het moet maar eens afgelopen zijn met het misbruiken van de wetenschap om rare ideeën van een fundament te voorzien.

 

Roland Smulders

 

 

Delen: