banner

De dorpsdokter op huisbezoek in Oisterwijk


De bijeenkomst van Cultuur & Beleef in De Inloop in Oisterwijk gaat komende keer over aderlatingen en andere ‘behandelingen’.

Maandag 24 februari voert Desiree de Kousemaeker u vanaf 14.30 uur mee naar de tijd van de dorpsdokter zoals dat vroeger was. Als enthousiaste vrijwilliger bij het museum De Dorpsdokter in Hilvarenbeek vertelt zij u over de taken en behandelingen van de dorpsdokter en wat dat betekende voor zijn patiënten. Aderlatingen, bloedzuigers, piskijkglaasjes, het aanbidden van de heilige Lucia bij oogklachten en nog veel meer informatie over andere ‘behandelingen’ zal u doen verbazen. Aan het eind van de middag zult u blij zijn, dat de medische ontwikkelingen niet hebben stilgestaan.

Achtergrond

De ‘Dorpsdokter’ komt naar De Inloop in Oisterwijk.

Desiree komt zelf uit de zorg. Zo heeft zij voetreflexologie gestudeerd aan de academie voor natuurgeneeskunde, heeft zij een praktijk opgezet, andere disciplines als pedicure en podologie bestudeerd waarbij zij ook een korte stage heeft gelopen bij het St. Elizabeth ziekenhuis op de Diabetespoli. “Na een ernstige ziekte wilde ik mijn leven anders wilde gaan inrichten. Na alle behandelingen heb een training over zelfleiderschap van een half jaar in Lage Vuursche gevolgd en met succes afgerond,” zo vertelt Desiree desgevraagd. “In augustus 2016 ben ik per toeval terechtgekomen bij museum De Dorpsdokter in Hilvarenbeek. Na een gesprek met de directeur van het Museum, Hans Schoenmaker, kon ik beginnen. Van collega’s heb ik een interne opleiding gehad. Het is veel lezen, leren luisteren en kijken.” Na 1 jaar is Desiree zelf rondleidingen en voordrachten gaan geven.

Huisbezoek
Desiree ontdekte dat er mensen zijn die, om allerlei redenen, niet naar het museum kunnen komen en zo ontstond het idee om op ‘huisbezoek’ te gaan. Maandag 24 februari komt zij om 14.30 uur naar Huiskamer De Inloop aan de Kerkstraat 48 in Oisterwijk. Het wordt een nostalgische middag tijdens deze interessante editie van Cultuur & Beleef. U hoeft niet aan te melden maar kom wel op tijd want het wordt druk in ‘de wachtkamer’. De kosten bedragen slechts 2 euro.

 

Delen: