kooplokaal

Dayna Kurtz & Robert Maché bij GUO Oisterwijk


Geannuleerd in verband met coronavirus.

Dayna Kurtz & Robert Maché (USA) geven op zondagmiddag 15 maart een GUO-concert. Het Americana-duo begint om 15.00 uur in Hotel-Restaurant Boschoord aan de Gemullehoekenweg 143 in Oisterwijk. Zolang voorradig verkoopt GUO vanaf 14.00 uur de laatste tickets aan haar zaalkassa. Maar wie zeker wil zijn van een ticket, reserveert via www.groetenuitoisterwijk.nl.

We schrijven 2003. ‘Love Gets in the Way’, zingt een onbekende Amerikaanse singer-songwriter in tv-programma Barend & Van Dorp. Dayna Kurtz is de naam. Haar (slide)gitaar imponeert. Haar stem is krachtig, intens, kleurt donker, soms bijtend tot hartverscheurend en grijpt je bij de strot. Haar song komt van ‘Postcards from Downtown’, haar eerste in Nederland uitkomende album. De track wordt een Top 10 hit, de cd de hemel in geprezen, Dayna Kurtz een rijzende americana-ster. Langs komen vergelijkingen: Nina Simone, Marianne Faithfull, Jeff Buckley. Maar hoe meer fans des te overbodiger vergelijkingen. Dayna Kurtz is Dayna Kurtz.

Dayna Kurtz

Als ze een paar cd’s verder bevestigt met ‘Another Black Feather’ doet ze in haar cd-promo-toer in Nederland Paradiso Amsterdam, Tivoli Utrecht, Het Paard Den Haag, Het Patronaat Haarlem en ….. GUO Oisterwijk aan. De kleinschaligheid ontgroeid geniet ze niet minder van de huiskameruitstraling, de relaxed Brabantse sfeer, het stijf uitverkochte zaaltje, de 125 intens luisterende bezoekers die hutje mutje zitten en welhaast bij haar en elkaar op schoot kruipen. Ze zingt van New Orleans waar even daarvoor ‘Katrina’ onstuimig huishield. Bijna twee uur lang geeft ze alles en meer. Ook bij GUO slaat Dayna Kurtz in als een bom.

We schrijven 2020. Dringend tijd voor een weerzien bij GUO. Want in zulke ‘Repetition’ scheppen wij ook wel ‘Joy’. Maar waar GUO haar graag kleinschalig op haar podium zou zien schitteren, rees haar ster GUO nog verder voorbij. Met Richard Thompson toerde ze, met Elvis Costello, Richie Havens, the Blind Boys of Alabama, Dr. John, BB King, Rufus Wainwright en Mavis Staples. Ze nam een duet op met Norah Jones die evenals Bonnie Raitt haar muziek bewondert. GUO kan geïnteresseerd zijn in Dayna Kurtz, maar hoe geïnteresseerd is Dayna Kurtz nog in GUO?

Maar Dayna Kurtz komt haar ding doen, ten derde male, met Robert Maché. Omdat ze geniet van een relaxte sfeer, huiskameruitstraling, intens luisterpubliek, hutje mutje, op elkaars schoot. Weer zal ze zich bijna twee uur geven, met imposant (slide)gitaarspel, krachtige, intense stem die je bij de strot grijpt, donker kleurend, soms bijtend tot hartverscheurend. Ook nu zal ze inslaan als een bom. Dayna Kurtz is Dayna Kurtz gebleven.