banner

Column Roland Smulders: Loket


Columnist Roland Smulders neemt u mee, een kijkje in zijn Oisterwijk:

 

Schrijver en columnist Roland Smulders (Foto: Iris de Groot)

 

Loket

 

De gemeente zoekt een naam voor één loket bij hulp- en zorgvragen. Het klinkt interessant genoeg om er even over na te denken, zeker nu het om de plek gaat waar ik zelf als vrijwilliger werk. De naam moet toch wel een zekere uitstraling hebben. Niet dat ik straks naar ‘het Brugje’ of iets in die orde van grootte moet fietsen.

Het is niet de eerste keer dat we in Oisterwijk een adres hebben waar de inwoners zonder afspraak met hun vragen kunnen binnenlopen. Toevallig was ik daar ook bij betrokken, dus ik heb het uit goede bron. Destijds moest ik er zelf maar een leuke naam voor verzinnen en ‘het Informatiecentrum’ leek mij goed genoeg. Ik heb er met behulp van plakletters zelfs een logo voor ontworpen. Het toont aan dat we in Oisterwijk in 1990 al behoorlijk modern bezig waren.

Wat we ook hadden was een tastbare balie, bestaande uit enkele tegen elkaar geschoven tafels met een stoel voor de stagiaire die de klanten moest opvangen. Het lijkt niet indrukwekkend, maar het was meer dan we nu hebben. Mensen die nu voor hulp komen, moeten het doen met een simpele bel. Om een reden die ik niet kan achterhalen wil de gemeente dat ene loket ook weer niet te fysiek maken. Misschien omdat inwoners anders het gevoel krijgen dat ze toch bij een officiële en dus verdachte instantie zijn beland. Weet ik veel wat ambtenaren allemaal denken als ze worden geconfronteerd met een dilemma van buiten het boekje.

Maar goed, we mogen een gegeven paard niet te kritisch bekijken. Voor het probleem van een passende ontvangst komt vast nog wel een oplossing. Op een dag schuift iemand wat tafels tegen elkaar en plant er een stagiaire achter. Moeilijker moeten we het niet maken. Nu is het belangrijk een naam te kiezen die de mensen niet al bij voorbaat op de vlucht doet slaan. Een naam die recht doet aan wat geboden wordt en die serieus genoeg klinkt om vertrouwen te wekken. Mij lijkt ‘het Informatiecentrum’ nog altijd een goede kandidaat, zeker gezien de geschiedenis, maar ik weet nu al dat mijn voorstel het niet zal halen. In Oisterwijk kiezen we uit principe nooit voor wat te voor de hand ligt.

 

 

Roland Smulders