banner

Column Roland Smulders: Best goed besteed


Columnist Roland Smulders neemt u mee, een kijkje in zijn Oisterwijk:

 

Schrijver en columnist Roland Smulders (Foto: Iris de Groot)

 

Best goed besteed

 

Een Oisterwijkse wethouder reist in het kader van haar functie – en natuurlijk op kosten van de gemeenschap – naar India om vanaf de andere kant van de wereld te reflecteren op onze maatschappij en cultuur. De deplorabele staat van de lokale financiën dwingen tot het hanteren van de kaasschaaf, maar snoepreisjes zijn belangrijk genoeg om de kraan wagenwijd open te zetten. Ze leert er enorm veel van, laat zij weten en dat mag ik toch hopen. Als we er dan toch voor moeten betalen, mag het wel de nodige inzichten opleveren.

Voor zover ik weet, is India een land waar een paar in partijen georganiseerde families al sinds de onafhankelijkheid de dienst uitmaken. Ongelijkheid van mensen is er via het kastenstelsel ingeramd en je kunt er met een groep mannen vrij straffeloos meisjes belagen en wegwerken. Als een wethouder daarginds iets kan leren, dan is het wel dat wij het hier niet eens zo slecht hebben geregeld. Strikt genomen had de wethouder het ook kunnen weten door even haar gezonde verstand te gebruiken, maar vooruit, niet iedereen leert op dezelfde manier.

Verandering van perspectief leidt soms tot verrassende inzichten. Als de wethouder wegkomt met haar vakantie op onze kosten, moet ze natuurlijk ook een uitstapje maken naar Amerika om te kijken hoe onze maatschappij en cultuur er dan uitzien. Een serieus onderzoek is altijd gebaseerd op meerdere invalshoeken. Ze wil toch niet de verdenking op zich laden dat het bezoeken van India belangrijker was dan het verkrijgen van een degelijk gefundeerde kijk op onze situaties. We doen in Oisterwijk niet aan onderzoeken à la Diederik Stapel. Als wethouder uit de rijen van D66 heeft ze op dat punt een naam hoog te houden.

Het is natuurlijk wel een puntje dat ze wethouder mag spelen namens een partij die zich druk maakt over elke varkensscheet. Ik durf bijna niet te vragen hoeveel varkens nodig zijn voor de uitstoot van zo’n retourtje India. Eigenlijk zou de partij van de wethouder nu ook verontwaardigd moeten uitpakken, maar ik vermoed dat geprobeerd zal worden de zaak onder het gemeentelijke tapijt weg te werken. De partij heeft al genoeg te stellen met een ander raadslid op haar weg naar verlichting. Achter gesloten deuren zal hoogstens gevraagd worden waarom de wethouder niet op het idee is gekomen dat lastige raadslid mee te nemen naar India en daar ergens uit het oog te verliezen. Veel Oisterwijkers zouden het geld dan best goed besteed vinden.

 

Roland Smulders