banner

Carnavalsoptocht Oisterwijks Döllekesgat omvat 1000 man


Op zondag 23 februari om 14.15 uur is het weer zover: de carnavalsoptocht van Döllekesgat, en aanmelden kan nog!

De carnavalsoptocht in Oisterwijks Döllekesgat (Foto: Annita Schepens Vivie)

Opstoet-Koorts in Döllekesgat

De datum van de opstoet in Döllekesgat komt met rasse schreden naderbij en er wordt op vele plaatsen koortsachtig gewerkt. Swagteam, Durdouwers, De Maatjes, De Witte Handjes, Gin Gezeik, Rommelpot, noem ze allemaal maar op; in vele schuren brandt tot laat licht. De wagens worden afgeschilderd, de omkleding van de trekkers uitgeprobeerd, kostuums gepast en van versierselen voorzien en muziekinstrumenten uitgetest.

1000

Het belooft weer een bijzonder schouwspel te worden. De teller van deelnemende groepen staat thans op dertig en de optocht start zondag traditiegetrouw om 14.22 uur. Traditie is ook dat een aantal wagens die de ochtend in Moergestel hebben meegedaan weer aan de staart aansluiten. Wat dit jaar opvalt, is de omvang van de loopgroepen want er zal in totaal zo’n 1000 man aan de optocht deelnemen.

Aanmelden

Het is nog tot zondagmorgen 23 februari mogelijk om je als eenling of met zijn tweeën in te schrijven. Wie dus op carnavalszaterdag nog een ingeving krijgt of een maatje tegenkomt voor een ludieke act; de optochtcommissie nodigt je van harte uit. Vele Döllekes zullen zich nog de “vaak-(h)ier/ Faakir ” herinneren die enkele jaren geleden op die manier op het laatste moment compleet met vliegend tapijt kwam invliegen en er meteen met een prijs vandoor ging. Dit jaar ook extra aandacht van de jury voor de muzikale bijdragen en de vele bands die de opstoet van de vrolijke noot voorzien. Prijzen zijn er te winnen in diverse categorieën, van individu tot groep, van benenwagen tot complete praalwagen, van jeugd tot volwassenen.

De prijsuitreiking in Tiliander in 2019 (Foto: Joris van der Pijll)

Veiligheid

Natuurlijk is naast veel leut en genoegen ook veiligheid een aandachtspunt. Vanuit de optochtcommissie worden de grotere wagens geschouwd en worden zaken als ombouw, stevigheid constructie, veiligheid deelnemers op of in de wagen, brandblusapparaat, soms ombouw uitstekende wielen, geluidsvoorziening en geluidsniveau besproken. Ook begeleiding van de wagen of act vanuit de carnavalsvereniging komt aan bod. Al geruime tijd voor de opstoet vertrekt, wordt de route met verkeersborden afgezet;verzoek aan inwoners is om hun auto die dag ergens anders te parkeren. Het manoeuvreren met de soms grote en brede carnavalswagens is een hele kunst en vraagt soms veel ruimte zoals bijvoorbeeld in de bocht/zwaaikom bij Blokshekken. Het is altijd weer een hele toer om de optocht in goede banen te leiden. Er moet nogal wat gebeuren voor het gehele gezelschap weer heelhuids de eindstreep van de opstoet op De Lind is gepasseerd en de optochtcommissie de deelnemers zo rond 17.30 uur – tevreden achter een pint in Tiliander –  voor de prijsuitreiking kan verwelkomen. Ook vanuit de optochtcommissie zijn, met steun vanuit de EHBO-vereniging en de Raad van Mastendollen, vele vrijwilligers in touw om voor en vooral achter de schermen de zaak in goede banen te leiden en iedereen een fijne tijd te bezorgen.

Laten we hopen op kalm en vooral droog weer, met vast en zeker enthousiaste deelnemers en veel toeschouwers.  We kijken er weer met zijn allen naar uit!

Meer informatie over carnaval in onze dorpen in onze agenda of in het thema ‘Carnaval‘.