kooplokaal

Alzheimer café Oisterwijk ging over autorijden


Naar mate we ouder worden blijkt het steeds belangrijker om auto te kunnen blijven rijden en daardoor onafhankelijk te zijn.

Op het moment dat er lichamelijk en/of cognitief wat achteruitgang is, kan dit een lastig onderwerp zijn. Angelique Smulders heeft verteld over hoe zij het traject van het niet meer auto kunnen rijden heeft doorlopen met haar schoonvader, die – hoewel hij niet de diagnose dementie had – fysieke problemen en geheugenproblemen kreeg vanwege zijn hoge leeftijd. Angelique gaf het dilemma aan van het hierover steeds de discussie aan moeten gaan en anderzijds het belang van de veiligheid van weggebruikers. Als gezin zijn zij hierover steeds op respectvolle wijze met elkaar in gesprek gebleven. Hierbij werd een meer actieve rol van het CBR erg gemist. Wanneer er geen medische indicaties zijn wordt – ook wanneer er sprake is van een vergevorderde leeftijd – zonder extra rijtest het rijbewijs verlengd. Een gesprek bij een keuringsarts beperkt zich tot een summiere algemene indruk.

Aanwezigen onderstreepten dit gemis en gaven aan dat auto rijden een erg gevoelig onderwerp is, zeker wanneer de betrokkene de diagnose dementie heeft en er verminderd realiteitsbesef is. Als tip werd gegeven om bij twijfel over de rijvaardigheid de huisarts in te schakelen. Een onderwerp wat blijkbaar veel emotie losmaakt, belangrijk om bespreekbaar te blijven houden.

Volgende keer 17 maart geannuleerd!

 

Het alzheimercafé in Oisterwijk

Het Alzheimer Café is een ontmoetingsplaats voor mensen met dementie, jong en oud, voor familieleden, vrienden, hulp en dienstverleners en andere belangstellenden. Lotgenoten kunnen heel veel voor elkaar betekenen, zij herkennen wat de ander meemaakt, en wat dit voor hem of haar betekent. De ondersteuning die de aanwezigen elkaar geven is van zeer grote waarde, en de aanwezigen gaan dan ook met een voldaan gevoel naar huis. Onze medewerkers staan gedurende de avond voor iedereen klaar, en mocht u vragen hebben, stel ze gerust.
Graag heten we u allen van harte welkom! Tijd: inloop vanaf 19.30 uur Duur programma van 20.00 – 22.00 uur Locatie De Coppele, Prunusstraat 69 5061 AS Oisterwijk

DTZ logo low