banner

Varkensboer Westend Oisterwijk mag niet uitbreiden


Wethouder Peters Smit heeft in de raad van donderdagavond uitleg gegeven over een afgeronde rechtszaak, en daarmee een vernietigde vergunning. Volgens de wethouder mag de varkensboer aan de Oisterwijksebaan 2 hiermee niet uitbreiden.

Een eerdere actie tegen de komst van de megastal aan de Oisterwijksebaan (Foto: Rob Rokven).

Vanwege aangepaste normen voor stikstof, heeft de rechter de vergunning nietig verklaard. Inwoners van de wijk Westend, die al vele jaren klagen en protesteren tegen de geuroverlast, hebben hiermee een uitbreiding voorlopig voorkomen.

Ook liet de wethouder weten dat er vijf boeren zijn die zich landelijk hebben aangemeld voor een sanering. Welke boeren dat zijn heeft hij niet bekend gemaakt. Ook is nog niet bekend of die boeren mee kunnen doen aan de landelijke regeling, omdat er meer aanmeldingen zijn dan verwacht.

Besluitvorming over de normering van geuroverlast in de gehele gemeente, die donderdag op de agenda stond, is verschoven naar de volgende raadsvergadering. De stemmen staakten, ofwel het was gelijk spel.

PIT Onderzoek liet woensdag weten dat er behalve geur ook gekeken zou moeten worden naar gezondheidsrisico’s, waaronder die van Endotoxine.