banner

Raadslid PrO noemt Oisterwijkse raad en college corrupt (update)


‘Lijkt wel masochistisch soms, dan zit ik mezelf wel voor aap te zetten, daar voor 25 corrupte lui, die allemaal de overheid steunen…’

Bij het terugluisteren van het radio-interview dat raadslid Stefanie Vulders (PrO) afgelopen woensdag heeft gegeven bij de Vrijheidsradio, hebben we deze uitspraak gemist. Ad van den Oord, alias De Rooie Roeptoeter (zie onder) attendeerde ons er op in zijn ingezonden brief aan onze redactie. Zelf kwam hij er ook niet goed vanaf, hij is volgens Vulders ‘een beetje een verzuurde man’.

Raadslid Stefanie Vulders (Foto: Joris van der Pijll)

Vrijdag werd via deze website bekend gemaakt dat Stefanie Vulders afscheid neemt van haar partij PrO (klik hier). Bij de eerstkomende verkiezingen zal ze niet meer namens PrO meedoen in het raadswerk. In het radiogesprek heeft Vulders haar onvrede geuit over het politieke systeem en haar ervaringen en gevoelens gedeeld. Ook gaf ze richting aan de gedachten voor de toekomst.

Corrupt

In hetzelfde interview spreekt zij op enig moment een beschuldiging uit naar de 25 leden van de raad en het college, die tegenover haar in de raadszaal zitten. ‘Lijkt wel masochistisch soms, dan zit ik mezelf wel voor aap te zetten, daar voor 25 corrupte lui, die allemaal de overheid steunen…’ Een stevig statement dat bijna zeker de gemeentelijke gedragscode raakt, en ook juridisch om opheldering vraagt.

Raad

De fractievoorzitters van de zes raadspartijen reageren gezamenlijk: ‘Ook wij hebben kennisgenomen van de uitlatingen van Stefanie Vulders. Dat is voor ons reden om het komende donderdag met elkaar te bespreken tijdens het presidium. Daarna volgt onze reactie,’ aldus Carlo van Esch namens hen. Het presidium is het orgaan van feactievoorzitters, dat onder andere integriteitskwesties bespreekt en eventueel opdracht kan geven tot een onafhankelijk onderzoek.

VVD

VVD Oisterwijk neemt een voorschot op de presidium vergadering van donderdag, en noemt de ‘corrupt’ uitspraak schadelijk.

We hebben ook raadslid Vulders en het college (burgemeester en wethouders) om uitleg gevraagd, zodra die binnen is zullen we deze hier vermelden…

Het college heeft laten weten het gesprek aan te gaan met raadslid Vulders over deze kwestie.

 Ingezonden brief De Rooie Roeptoeter

De kraan moet dicht

Stefanie Vulders gaf onlangs een interview aan het YouTube kanaal van de Libertarische Partij. Interview is een groot woord want van enige voorbereiding bleek geen sprake. Het werd een chaotisch en inhoudsloos gewauwel. Stefanie kondigde aan bij de volgende verkiezingen niet langer beschikbaar te zijn voor PrO en met een eigen lijst te willen beginnen, of zich aan te sluiten bij een lokale partij. Hoewel ze geen naam noemde, moet dat wel Algemeen Belang zijn, Stefanie kan goed opschieten met AB-raadslid Inge van Beers en Stefanie schoof donderdag al bij de AB-fractie aan voor overleg over de intensieve veehouderij en geurnormen.

In die fractie werd Stefanie liefdevol opgevangen door raadslid Harrie Marsé, die vervolgens echter aan de buitenwacht meedeelde dat als Vulders ‘haar zin niet krijgt, ze begint te simmen’. Of Stefanie dus welkom is bij AB is nog maar zeer de vraag. Een ongeleid projectiel is voor elke fractie uiteindelijk een ramp.

In het interview bekent Stefanie dat ze de lokale politiek is ingegaan op advies van een tarotkaartenlegster. Het zich aansluiten bij PrO was het gevolg van een ‘spirituele ontwaking’, ‘ik had geen idee waar ik aan begon’. Datzelfde moet gegolden hebben voor PrO, zij dachten een stemmentrekker binnen te halen, maar het bleek uiteindelijk een Paard van Troje. Stefanie verzette zich als raadslid steeds meer tegen de linkse koers van de partij en bleek zelfs tegen belasting betalen te zijn.

Ze heeft een hoge dunk van zich zelf. PrO zou haar dankbaar moeten zijn, want door alle media-aandacht die zij vergaart, komt PrO ook heel vaak in het nieuws. Die hoge dunk heeft ze niet van andere politici. De raadsleden betitelt ze in het interview als ‘amateuristisch’. En aan het eind van het gesprek, als ze mijmert of ze wel of niet door moet gaan, heeft ze nog een uitsmijter paraat: ‘Ik zit me zelf voor aap te zetten voor 25 corrupte lui, die allemaal de overheid steunen’. Dat valt misschien bij de Libertarische Partij-aanhangers wel goed, maar is een regelrechte belediging voor al die andere raadsleden en bestuurders.

Fractievoorzitter Jean Coumans heeft tot nu toe de lieve vrede in de fractie willen bewaren. Er waren tussentijds immers al voldoende mensen opgestapt. Maar die tactiek werkt niet. Stefanie daagt PrO met de week meer uit. Met enig leedvermaak vertelt ze in het interview dat Jean Coumans alleen maar bezig is met dweilen omdat Stefanie telkens met controversiële uitspraken de media haalt. Kom op Jean, stop met dweilen en draai die kraan dicht. Vulders past niet bij PrO. De kiezer verlangt duidelijkheid. PrO heeft alleen kansen als het eensgezind een heldere koers vaart. Solidair en duurzaam. Daarbij horen geen lui die geen belasting willen betalen en roepen dat de overheid nergens toe dient.