banner

Oisterwijks Levenslichtmonument ontstoken


Zondag 26 januari werd om 17.30 uur, onder toeziend oog van betrokken inwoners, organisatie, burgemeester en rabbijn Albert Ringer, het Levenslichtmonument ontstoken bij het bevrijdingsmonument aan de Gemullehoekenweg in Oisterwijk. In de week van 26 januari tot en met 1 februari wordt hiermee in Oisterwijk, Moergestel en Heukelom de holocaust en de bevrijding van Auschwitz herdacht. Een uit Rusland gevluchte journalist bezocht de herdenking.

door Art Fedorov / Joris van der Pijll

Op 27 januari 1945 werd het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau bevrijd. Het Levenslichtmonument is een eerbetoon aan medeburgers die slachtoffer werden van een afgrijselijke systematische vervolging en moord tijdens de tweede wereldoorlog. Dit is een project van het landelijke 4 en 5 mei comité, met medewerking van de Vereniging van de Nederlandse Gemeenten, het Nederlands Auschwitz Comité, het Joods Cultureel Kwartier en het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD). In Oisterwijk specifiek georganiseerd door de gemeente Oisterwijk in samenwerking met de Werkgroep struikelstenen.

Kees Welmers spreekt namens de organisatie de bezoekers toe (Foto: Nel Verstijnen – Oisterwijk in Beeld)

‘Deze herdenking is belangrijk omdat we ons bewust moeten zijn van wat er is gebeurd, en de wortels van wat er destijds gebeurde er nog steeds kunnen zijn. Er kunnen nog steeds zwakke economieën en sterke leiders met immorele bedoelingen zijn die ongelukkige mensen in een arme economie dwingen om dergelijke leiders te volgen, zodat we opnieuw kunnen komen tot wat er 75 jaar geleden gebeurde. Het gevaar dat we allemaal moeten onthouden: het politieke systeem moet niet belangrijker zijn dan mensen,’ aldus burgemeester Hans Janssen.

Rabbijn Albert Ringer vulde hem aan: ‘Het is de eerste keer dat deze herdenking in Nederland in het hele land wordt gevierd. In de eerste jaren na de Tweede Wereldoorlog werd dit niet eens vermeld bij de landelijke ceremonie. Ongeveer de helft van de Nederlandse Joodse bevolking is tijdens de Tweede Wereldoorlog omgekomen. Een groot aantal Nederlandse joden werd gedood en het is vreemd dat ze dit niet hebben vermeld, omdat dit een kwestie van verantwoordelijkheid is, waardoor joden in Nederland zich alleen voelden.’ Ook memoreert het gezelschap aan het excuus dat Premier Mark Rutte deze week heeft gemaakt, in naam van de eerdere regeringen.

Holocaust

27 januari is de Internationale Holocaustherdenkingsdag, als zodanig vastgesteld door meer dan negentig landen. Holocaust – van de oude Griekse holocaustosis – betekent “brandoffer” , ofwel “vernietiging door vuur”. In de moderne wetenschappelijke literatuur en journalistiek staat het voor het beleid van nazi-Duitsland, zijn bondgenoten en medeplichtigen bij de vervolging en uitroeiing van zes miljoen Joden in 1933-1945. Het woord werd voor de eerste keer gebruikt door Nobelprijswinnaar Eli Wiesel als een symbool van de gaskamers en crematoria van de vernietigingskampen.

Maandagavond voor de kiosk in Oisterwijk (Foto: Gemeente Oisterwijk)

De datum van deze gedenkwaardige dag werd niet toevallig gekozen. Op 27 januari 1945 bevrijdde het Sovjetleger het grootste nazi-vernietigingskamp Auschwitz, waarin miljoenen mensen stierven. Het exacte aantal doden in Auschwitz is nooit gevonden, omdat veel documenten zijn vernietigd en de Duitsers zelf de slachtoffers niet direct bij aankomst naar de gaskamers hebben bijgehouden.

De Internationale Holocaustherdenkingsdag is niet alleen een bewijs van respect voor degenen die deze horror hebben overleefd en een eerbetoon aan de slachtoffers van de Holocaust, het bevat tevens een oproep tot actie. Het biedt de lidstaten de mogelijkheid om deel te nemen aan de verdere bestrijding van antisemitisme en racisme en om educatieve programma’s te ontwikkelen die dergelijke herhaling in de toekomst zullen voorkomen. Onderwijs speelt een cruciale rol bij het opbouwen van het vermogen om dergelijke misdaden tegen te gaan. Het helpt om een “preventiecultuur” te vormen, vooroordelen weg te werken, en mensenrechten en respect voor alle mensen te bevorderen.

Art Fedorov

Art Fedorov is een uit Rusland gevluchte journalist met een toegewezen verblijfsvergunning. Hij verblijft op het AZC in Oisterwijk en is in afwachting van een woonhuis. ‘Als Russische journalist was het voor mij zeer ontroerend, aangenaam en noodzakelijk om deel te nemen aan deze herdenking. Allereerst wil ik zeggen dat de organisatie op het hoogste niveau plaats vond. Het was goed om zoveel medelevende mensen te zien van verschillende leeftijden, die het belang van deze dag begrijpen.’

Te zien

Een week lang zal het Levenslicht om 17.30 uur ontstoken worden en het blijft branden tot 21.00 uur. Maandag 27 januari staat het Levenslicht op de Kiosk op de Lind en op dinsdag 28 januari op het Kerkplein voor de St. Petruskerk. Op woensdag 29 januari staat het levenslichtmonument in Heukelom bij het Baaneind 12, op donderdag 30 januari in de centrale hal van de Leerfabriek en op vrijdag 31 januari voor het Station. De afsluiting vindt plaats op zaterdag 1 februari op het St. Jansplein in Moergestel.  Elke avond zullen de namen van de Joodse slachtoffers genoemd worden. Leden van het gemeentebestuur van Oisterwijk en vrijwilligers waken bij toerbeurt bij het Licht.

Delen: