banner

Oisterwijker Jos Creusen presenteert boek waar muziek in zit


‘Dikke. Pret. Bonanza.’ Zo heet de nieuwe roman van Oisterwijker Jos Creusen. De auteur presenteert zijn boek op zondag 26 januari vanaf 15.00 uur in Hotel Boschoord, Gemullehoekenweg 143 in Oisterwijk.

Hij draagt voor uit eigen werk, geeft interviews en signeert. Rob Rieter en LOYF verzorgen de muzikale omlijsting met respectievelijk eigen composities met soundscapes en Chapmanstick, en Light On Your Feet; Nederlandstalige hertalingen van Engelstalige rockclassics met vocalen, gitaar en digitale accordeon.

GUO

Jos Creusen

Ook de roman zit boordevol muziek. Hoe kan het anders? Naast auteur en taalkundige is Jos Creusen al ruim 40 jaar drijvende kracht achter de jaarlijkse concertseries GUO-concerten Groeten Uit Oisterwijk en haar voorlopers. Een uit de hand gelopen hobby die in een gepassioneerde levensmissie ontaardde. Een boek waar muziek in zit dus. Maar ook veel ‘mul’ Brabants klapzand. Want behalve van zijn wedervaren in onderwijs, journalistiek en taalwetenschap in Nederland en België, verhaalt de auteur van zijn jeugd in Moergestel, Oisterwijk en Tilburg.

Voor de boekpresentatie op 26 januari reserveren belangstellenden tickets via www.groetenuitoisterwijk.nl. Het entreebedrag (10 euro) ontvangen ze retour bij aanschaf van de roman ter plekke (cash, geen pin!).

Het verhaal
Bij een NL nazaat van een Belgische vluchteling uit D’n Grooten Oorlog is een kwart van het bloed dat door d’aderen stroomt Vlaams. Geboren in 1956 groeit hij op in het epicentrum van het universum: op Brabants klapzand, daar waar Kempen en Meijerij elkaar kussen. Amper anderhalve turf raakt hij gemangeld tussen laaggeletterdheid en vrooms katholicisme. Gods tripartiet oog ziet alles, behalve tevreden is te nooit goed en hoewel van het concert des levens niemand een program krijgt, ontbolstert een geboren duppie nimmer tot heitje.

Het boek

Anderhalf docent helpt hem inzien dat hij zich met ‘talenknobbel’ en ‘creatief associatief denkvermogen’ kan ontworstelen aan zijn arbeideristische komaf. Eenmaal taalwetenschapper klampt hij zich vast aan zijn ingebakken engagement: betekenisvol verschil maken voor ‘ons soort mensen’. Juist zij kastijden hem, zelfverklaard atheïst met zelfbeeld als ‘vreemde vogel in de bijt’. Totdat hij bij ‘ons soort mensen 2.0’ een ontwapenende zielsverwantschap ervaart. Een zielsverwant inspireert hem tot zijn dream come true: het auteurschap. In zijn debuut kruipt hij uit schulp en keurslijf en rekent hij af met bloedverwanten, loonslaafdrijvers en slippendragers.

In 10 hoofdstukken, countdown aflopend van X naar I, gelardeerd met songteksten die de auteur verweeft met zijn levenswandel, ontrolt zich een semi-autobiografische sleutelroman. Als toemaat een ‘appendiks’ met ‘titeltrax’ van songs, gerangschikt op artiestennaam, van Z tot A, linkend naar YouTube.

‘Dikke. Pret. Bonanza.’ is lees-, luister- én kijkverdrijf.  Vanaf 27 januari is de roman te koop in alle boekhandels, in ruil voor een betaling van 27,95 euro.