ondernemers

Oisterwijk stemt voor vuurwerkverbod en grote show


De Oisterwijkse burgemeester Hans Janssen bracht bij de Nieuwjaarsreceptie zijn voorkeuren over vuurwerk onder de aandacht van het publiek. Maar wat wil dat publiek zelf?

Burgemeester Janssen sprak de wens uit voor een grootse vuurwerk- en lasershow, en de komst van Haaren bij Oisterwijk zou daar een mooi moment voor bieden. Hoewel deze wens als ‘vertegenwoordiger van de gemeente’ mogelijk als ‘besloten’ over kan komen, is dat nog niet het geval. Uit navraag blijkt dat de burgemeester ‘er vanuit gaat dat er een landelijk verbod komt op knalvuurwerk en vuurpijlen.’ En ook als dat verbod er niet komt, is het ‘de bedoeling om te komen tot een laser- en vuurwerkshow op 1 januari 2021 om 00:00 uur om Haaren te verwelkomen. Vervolgens kan bekeken worden of een show een structureel onderdeel kan worden van de manier waarop we de mooie vuurwerktraditie op langere termijn vormgeven.’

Publiek

Groots vuurwerk in Oisterwijk (Foto Joris van der Pijll)

De vraag die we daaropvolgend via social media middels een poll aan het publiek hebben voorgelegd, werd door ruim 1100 inwoners beantwoord. Een relatief hoog aantal, wat ook in diversiteit blijkt. Samengevat komen die reacties neer op onder andere ‘verbod is niet te handhaven’ tot en met ‘met een verbod is handhaven beter mogelijk’, en via ‘dat gaat geld kosten’ naar ‘nu kost de schade veel meer’. Inwoners reageren over ‘de goede moet boeten voor de kwade’ en er is volgens veel inwoners een verschil tussen legaal en illegaal vuurwerk. Er zijn inwoners die een verbod betuttelend vinden, anderen willen voor een gemeentelijk vuurwerk de deur niet uit, en weer anderen vinden het juist een geweldig initiatief.

Meerderheid

Een meerderheid stemt in de poll voor een verbod, met een grote show door gemeente. Om precies te zijn 41% met 451 stemmers willen ‘Geen verbod en ieder steekt individueel vuurwerk af’, en 59% met 658 stemmen wil ‘Een verbod en een grote show door de gemeente’. Onder die stemmers zitten ook een aantal raadsleden, en daar is de meerderheid duidelijk hoger, voor zover ze hun stem hebben uitgebracht: Inge van Beers (AB) wil ‘Geen verbod en ieder steekt individueel vuurwerk af’, en Con van Beckhoven (VVD), Gert van Elderen (VVD), Geertje Mink (CDA), Guy de Kort (PrO), Myrte Hesselberth (PrO) en Harrie Marsé (AB) stemmen voor ‘Een verbod en een grote show door de gemeente’.

Politiek

De meer formele reacties van de politieke partijen, door onze redactie bevraagd, laten zover nu bekend ook een meerderheid zien voor een vuurwerkverbod met een gemeentelijke vuurwerkshow: ‘Je kunt nauwelijks als burger met een gerust hart over straat op oudjaarsavond en nieuwjaarsnacht, zelfs even een stukje de straat inlopen om je buren een goed nieuwjaar te wensen kan niet zonder een hartwip op te lopen. En agressief gedrag tegen hulpverleners is volslagen idioot en ontoelaatbaar,’ aldus Guus Mulders. Ook D66 (nog niet in de raad) heeft die mening: ‘De vrijheid om vuurwerk af te steken, eindigt daar waar de vrijheid en veiligheid van de ander begint,’ aldus Margriet Ooms. D66 Oisterwijk wil een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen en voor siervuurwerk vuurwerkvrije zones, bijvoorbeeld rondom zorginstellingen en natuurgebieden.’

Roel van den Bersselaar (PGB), Inge van Beers (AB) en Anne Cristien Spekle (VVD) zien ook in dat er iets moet gebeuren, maar willen eerst het aankomende landelijke beleid en daaropvolgende voorstel van het lokale college (Burgemeester en wethouders) afwachten, alvorens hier een standpunt over in te nemen.

De poll die afgelopen week aan de lezers werd voorgelegd.