brabantspronkjuweel

Oisterwijk in Beeld brengt looiproces in beeld (1)


Het KVL terrein wordt steeds meer getransformeerd tot een eigentijdse woonwijk, terwijl een enkel oud gebouw ons nog aan de tijd herinnert dat hier een dynamische leerfabriek stond. Hier werden mooie vellen leer gemaakt van koeienhuiden die vanuit de hele wereld werden aangevoerd.

De komende tijd toont Oisterwijk in Beeld u een aantal stappen van het looiproces zoals dat op de KVL in het midden van de vorige eeuw plaatsvond. De foto’s zijn met name afkomstig uit archieven van Leon Hueber en Bep van de Berk.

De jubileumtegel van de KLO

Jubileumtegel t.g.v. 25-jarig bestaan KLO (Bron archief Oisterwijk in Beeld)

Deze eerste foto toont een tegel, gemaakt in 1941 ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de KVL, toen nog KLO geheten: Koninklijke Lederfabriek Oisterwijk. De tegel is gemaakt door Tegelfabriek Westraven uit Utrecht. Zou Henk Potters hier zijn inspiratie opgedaan hebben voor zijn tegelkunst?

Op de tegel zie je het – nu ingepakte – monument, aangeboden door het personeel bij datzelfde jubileum. Links zie je de ingang naar de toenmalige kantoren. Daarachter het U-gebouw, dat deels is afgebroken. Het hoge gebouw rechts was het laboratorium. De schoorsteen uit 1916 hoorde bij de eerste stoomketels en is in latere jaren afgebroken door de komst van de stoommachine. Het gebouw voor de toren heette “gebouw 1”, het is het allereerste gebouw van de leerfabriek en heeft diverse functies gehad. De naam “Brabantia” was een merknaam van de leerfabriek.

De eerste stoommachine van de KVL (Bron archief Oisterwijk in Beeld)

De tweede foto toont de eerste stoommachine die achter gebouw 1 stond. De tweede man van rechts is oprichter Christ van der Aa, ook wel “de dikke Van der Aa” genoemd. Hij overleed slechts enkele dagen voor de feestelijke jubileumdag op 27 oktober 1941 toen de looierij 25 jaar bestond.