banner

Kijkje in de keuken van Oisterwijkse Reuzenoptocht 2020


De Reuzenoptocht, georganiseerd door de Reuzenstichting in Oisterwijk, staat gepland voor 20 september, aanvang 14.00 uur. Of er die dag ook een Haarense reus meeloopt is nog niet bekend; zeker is wel dat de voorbereidingen al lopen.

De drie reuzen van Heukelom, Moergestel en Oisterwijk én niet onbelangrijk de vrijwilligers daaromheen, werden bij de vorige gemeentelijke herindeling opgericht om de drie kernen te verbinden, met behoud en zichtbaarheid van ieders eigenheid en karakter. Het gevolg was een drietal reuzen, en later een klein reusje erbij. Door het jaar heen trekken de reuzen naar diverse plaatsen in Nederland en buitenland. Om de vijf jaar komen vele reuzen naar Oisterwijk; dan organiseert het Reuzengilde de  Reuzenoptocht.

Optocht

Reuzenoptocht in Oisterwijk, daar mag de Haarense niet ontbreken! (Foto: Joris van der Pijll)

Bekend is nu, dat er op 20 september 2020 weer een Reuzenoptocht plaats vindt in Oisterwijk. Die dag zal vanaf 14.00 uur Oisterwijk vollopen met reusachtige poppen, in klederdracht, uit alle windstreken van Nederland, en omliggende buitenlanden. Onder andere uit België en Frankrijk zullen ze met bussen en vrachtwagens vol naar Brabant komen. Samen met vele duizenden bezoekers, dus zeker is dat die dag alle parkeerterreinen, weilanden en wegen rondom Oisterwijk vol staan.

Keuken

In de ‘keuken’ van de stichting, roeren de spreekwoordelijke koks hun houten lepels in grote pannen. Er komt een enorme hoeveelheid werk kijken bij een dergelijke organisatie, en die is in volle gang.

Binnen het beschikbare budget worden uitnodigingen verzonden naar reuzen uit Europa. Het doel: een zo kleurrijk en divers mogelijke optocht organiseren. De enorme 10,5 meter hoge Jan Turpijn zal er waarschijnlijk ook bij zijn. Ook andere Brabantse reuzen hebben hun komst al toegezegd, zoals die van Stroombeek. Ook de afgelopen week in de media getoonde reus komt zeker (zie foto). Vorige keer was die reus zijn arm vergeten, en werd nog kort voor de optocht op en neer gereden, waardoor hij alsnog kon aansluiten in de optocht.

Er zijn ook nog aanvullende plannen in ontwikkeling. Zo denkt de organisatie aan een schooloptocht op zaterdag, of mogelijk een kleine reus, gemaakt door basisschoolkinderen. Het vraagt om voorbereiding, maar ook om budget, veelal middels sponsoren en subsidies bijeengebracht. Lopende het voorjaar zal meer duidelijk worden wat er zoal financieel haalbaar is…

 

Of dit ooit nog zo kan? Wat was dat geweldig! (Foto: Joris van der Pijll)