banner

Ik loop anders door Oisterwijk


Mijn naam is Iris de Groot, de kans is groot dat je mijn naam al eens voorbij hebt zien komen in de Oisterwijkse media. Ik studeer Mediaredactiemedewerker in Arnhem en loop momenteel stage in Oisterwijk.

Voordat ik aan deze stage begon werkte ik als stagiaire Marketing & Communicatie bij LOVO, en daarna als vrijwilliger. Daar heb ik kennis gemaakt met journalistiek en leren filmen/monteren. Tijdens mijn zoektocht naar een stageplaats besloot ik te kijken naar andere Oisterwijkse media en kwam zo uit bij Oisterwijk Nieuws. De diversiteit aan werkzaamheden, het constant ‘aan’ staan en het werken onder druk vind ik de leukste dingen aan dit vak. Je kunt aan het begin van de dag nooit een voorstelling maken van hoe die dag zal eindigen.

Een straatinterview voor LOVO; ook het redactioneel uitwerken van script en tekst behoorde tot mijn taken..

De buurvrouw

Ik wil verhalen vertellen van mensen, op wat voor manier dan ook. En dat is het mooie van de lokale media, op deze platforms is ruimte voor alle verhalen, van klein tot groot. Wat mij betreft zal lokale media ook altijd blijven bestaan, juist omdat zij de verhalen vertellen van je buurvrouw, het dorpshuis om de hoek en de raadsleden in de gemeente waarop jij gestemd hebt.

Politiek

Mijn interesses binnen de journalistiek zijn dus erg breed, maar er is één ding waar ik echt warm van loop: de lokale politiek. Het ‘spel’ wat daar wordt gespeeld, de beslissingen die zij nemen én de macht die ze hebben vind ik interessant. Zo heb ik me verdiept in het dossier AZC en ben ik lange tijd bezig geweest met het proces van de komst van Haaren bij de gemeente Oisterwijk.

‘Mijn naam staat ik de krant!’

Naast het plaatsen van berichten op Oisterwijk Nieuws, schrijf ik ook regelmatig voor de Nieuwsklok. En doe ik nog steeds veel dingen voor LOVO. Mijn eerste artikel kan ik nog goed herinneren. Dat ging over het eetcafé in de Pannenschuur. Dat was overigens ook mijn eerste opdracht in ‘het veld’. We zijn nu ruim vier maanden verder en ben inmiddels al bij een voetbalclub en herdenking geweest om hierover verslag te doen. Ook heb ik verschillende interviews gedaan, onder andere met de organisatie van Moergestel Kerstdorp.

Verjaardag

Mijn eerste artikel in de Nieuwsklok

Tijdens mijn eerste dienst in het weekeinde was het vrij rustig. Er kwamen wat mailtjes binnen met aankondigingen van evenementen, terugblikken op activiteiten, enzovoort, geen groot nieuws. Op zondagochtend zat ik bij een verjaardag toen ik een bericht kreeg op mijn telefoon: ‘Iets met politie in Moergestel, kwam op de radio, wil je even kijken?’ Meteen gingen alle bellen bij mij af, dit heeft prioriteit, dit moet nu! Dus terwijl iedereen druk aan het kletsen was en aan het gebak zat, was ik aan het werk. Maar ja, ook dat hoort bij het leven als journalist!

Documentaires

Naast al mijn werkzaamheden vind ik het maken van documentaires ook interessant. Als eindproject ben ik bezig met een kleine documentaire over rouwverwerking en begeleiding. Wat ik belangrijk vind in documentaires is dat het persoonlijk is, zodat mensen zich ermee kunnen identificeren. Deze documentaire is in februari te zien via verschillende kanalen.

Veel

Mijn stageperiode loopt nog tot en met eind januari, tot die tijd ben ik nog dagelijks actief voor de Oisterwijkse media. Soms krijg ik tientallen mailtjes binnen om te verwerken. Doordat het soms zo veel is heb ik een goed beeld gekregen van alles wat er in de gemeente Oisterwijk speelt; het grote aantal sportclubs, de vele sociale initiatieven, en dan heb ik het nog niet eens gehad over alles wat er rondom cultuur en entertainment gebeurt. Maar gelukkig kan ik na mijn stage daar nog wat dingen van mee plukken, ik blijf namelijk actief als vrijwilliger bij de lokale Oisterwijkse media.

Maar soms moet ik zelf opzoek naar verhalen. En daarbij kan ik altijd input van mensen gebruiken! Daarom loop ik regelmatig een rondje door het centrum en als ik hiernaartoe onderweg ben kijk ik ook om me heen. Want hoe je het ook went of keert: Ik loop anders door Oisterwijk.

Iris de Groot