banner

De wekelijkse column van Roland Smulders


Columnist Roland Smulders neemt u mee, een kijkje in zijn Oisterwijk:

 

Schrijver en columnist Roland Smulders (Foto: Iris de Groot)

Donkere wolken

In mijn borst klopt het bescheiden hart van de kleine man. Ik heb niet het onweerstaanbare verlangen mee te rennen in de race van ‘groot, groter, grootst’, geen hang naar megalomanie. Je houdt de vooruitgang niet tegen, dat weet ik ook wel, maar met wat weemoed denk ik soms terug aan de tijd toen Oisterwijk nog gewoon Oisterwijk was.

Met de van bovenaf doorgedrukte schaalvergroting begon mijn simpele wereldbeeld te wankelen. Oisterwijk was klaar voor een opmars in de vaart der volkeren en richtte het begerige oog op de buren. Grappig bedoelde opmerkingen gingen onverbiddelijk in de ban. De ingelijfde inwoners waren Oisterwijkers en ik had ze maar netjes liefdevol in de armen te sluiten. Zelfs als die inwoners van alles wilden, maar zeker geen Oisterwijker worden.

Er zijn van die films waarin de hoofdpersonen bezorgd naar donkere wolken aan de horizon kijken. Ze weten dat er iets aan zit te komen en ze vragen zich af hoe erg het gaat worden. Op dezelfde manier kijk ik tegenwoordig in de richting van Haaren, het volgende slachtoffer van Oisterwijks honger naar grootsheid. Nog even en we zitten ermee. De lokale potentaten houden vol dat het voor mij een goede zaak is. Zo goed, dat het niet nodig is mij te vragen of ik er wel voor voel Oisterwijk ook naar die windstreek uit te breiden. In een echte democratie spreken bepaalde dingen voor zich.

Of het een voorteken is, dat weet ik niet, maar plotseling komen er verontrustende berichten uit het aanstaande stukje Oisterwijk. Bij werkzaamheden duiken ineens allemaal botten en schedels op. Vroeger hoorde je daar nooit over. Toen was het illegaal bewonen van een vakantiehuisje voorpaginanieuws aan de andere kant van de gemeentegrens. Wat ze onder de radar uitgespookt hebben, zal de tijd wel een keer leren. Ik houd mijn hart vast. Was de gemeentelijke kast soms te klein voor het opbergen van alle lijken en heeft een lepe ambtenaar voorgesteld ze maar zolang voor het gemeentehuis te parkeren? Nog even volhouden en Oisterwijk mag er een oplossing voor bedenken.

 

Roland Smulders