banner

Vuile kleren en soppende sokken


Voormalig wethouder, trots op ‘zijn’ creatie, juist de plek voor ‘vuile kleren en soppende sokken’, is een speelplek kwijt. Lees hier zijn ingezonden brief aan de gemeente, waar hij zelf ooit aan het roer stond:

Vuile kleren en soppende sokken
Hij was ongeveer 11 jaar en had bruin haar. En hij sprak mij aan op mijn dagelijkse ochtendwandeling langs de heringerichte Voorste Stroom van mijn huis naar het gemeentekantoor. “U bent toch van de gemeente?” “Ja, ik ben van de gemeente.” Hij bood me handtekeningen van zijn leeftijdgenootjes aan om een speelplek te realiseren. Want bij de herinrichting van de Voorste Stroom hadden de kinderen de zandhopen ontdekt als speelplek. En die zandhopen waren weg. “Ik beloof je dat die speelplek er komt” was mijn toezegging aan hem.

De plek waar de natuurlijke speelplek was (Bron: Google Maps)

Een paar weken later in mijn reguliere overleg met ambtenaren herinnerde ik me mijn toezegging. “Hij is ongeveer 11 jaar, heeft bruin haar en is ongeveer zo groot. Vindt hem!” droeg ik de ambtenaren op. Nadat hij opgespoord was, hem ik hem en zijn jongere zusje en broertje (en moeder) uitgenodigd bij mij op kantoor. Om tot verbijstering van de ambtenaren met hen een ‘programma van eisen’ op te stellen voor een natuurlijke speelplek in het Lindepark. Want wat is er mooier dan een natuurlijke speelplek, bedacht door kinderen, bij een weer natuurlijk ingerichte Voorste Stroom. “klauteren in bomen, kliederen met water, kruipen door gangen”, waren de enthousiaste kreten van de kinderen. En dat werd de richtlijn voor de natuurlijke speelplek: dat kinderen weer met vuile kleren en soppende sokken thuis zouden komen. En zo een avontuurlijke natuurbeleving zouden hebben.

Het voor elkaar krijgen van de natuurlijke speelplek heeft me indertijd, door alle wet- en regelgeving (kinderen mogen blijkbaar alleen maar kasplantjes zijn), meer moeite gekost dan het realiseren van menige bouwlocatie. Nu, ruim 10 jaar later, is de natuurlijke speelplek plotsklaps weg. In een twitter bericht stelt de gemeente: “We werken aan een nieuwe invulling van de speelplek. Omdat de aanwezige inrichting begon te vervallen, hebben we een en ander alvast opgeruimd.”

Voor mij was de natuurlijke speelplek een ‘pareltje in het groen’ langs de Voorste Stroom. Ik hoop dat er weer een 11 jarige een handtekeningenactie begint en dat kinderen betrokken worden bij de inrichting van de nieuwe natuurlijke speelplek.

Joop van Hezik