banner

Verbannen VVD raadslid terug in Oisterwijkse politiek


VVD-Oisterwijk draagt donderdag Patrick Simons (47) voor als ‘nieuw’ raadscommissielid. Simons is sinds 2003 onafgebroken lid van de liberale partij en zat eerder 6 jaar voor de VVD in de Oisterwijkse gemeenteraad.

Patrick Simons (Foto: Masja Vlaminckx).

Vorig jaar ontbrak zijn naam op de kandidatenlijst, vanwege een vermeend (nooit bewezen) aandeel in de affaire omtrent een nepaccount op Facebook. Het VVD-bestuur vond dat Patrick tekortgeschoten was in zijn uitleg daarover en daarom toen geen recht had op een verkiesbare plaats. Nu hij lang genoeg op de bank heeft gezeten, krijgt hij met het oog op de nieuwe gemeenteraadsverkiezingen eind 2020 weer alle ruimte om zich lokaal en politiek in te zetten.

Ongezouten

Simons staat – net als veel andere politici – bekend om zijn scherpe en ongezouten mening, zo laat VVD Oisterwijk weten. Op Twitter en social media ventileert hij regelmatig zijn persoonlijke en liberale standpunten. Die hoeft hij van zijn liberale collega’s overigens ook geenszins voor zich te houden. Zij zien uit naar de terugkeer van hun ondernemende en onderlegde collega. Wel verlangt de fractie van elk lid om actief bij te dragen aan werkbare verhoudingen, waar ook Simons zich volop voor gaat inzetten.

De Rooie Toeptoeter, alias voormalig PrO-lid Ad van den Oord, heeft er onderstaande analyse over gepubliceerd:

 

KAFKA IN OISTERWIJK

In 2016/2017 mengde zich enige tijd een ‘Miranda Koster’ in het Oisterwijkse politieke debat op Facebook, Oisterwijk Nieuws en in het Brabants Dagblad. Haar standpunten waren duidelijk pro VVD en AB en anti PrO en PGB. Miranda Koster zat in 2017 ook achter een oproep om D66 los van PrO te laten deelnemen aan de raadsverkiezingen van 2018. Een soortgelijke oproep aan D66 verscheen in die tijd op sociale media van de hand van VVD-raadslid Patrick Simons. Na een mail aan Oisterwijk Nieuws van ‘Miranda Koster’, maar ondertekend met Patrick Simons, waren de rapen gaar. De Facebookaccount van Miranda Koster werd nog op diezelfde dag van dat ‘foutje’ verwijderd. Simons ontkende in alle toonaarden dat hij achter het Facebook-profiel van Miranda Koster zat. Niemand geloofde hem echter, behalve aanvankelijk de VVD-fractie, die een integriteitsonderzoek niet nodig achtte. Het voltallige presidium van de raad drong echter wel op een onderzoek aan en uiteindelijk ging ook de VVD om, op 30 augustus 2017 zegde de VVD het vertrouwen in Simons op. Hij mocht tot aan de verkiezingen in de fractie blijven zitten, maar kwam niet op de kandidatenlijst van 2018. Bureau Berenschot onderzocht de zaak in opdracht van burgemeester Janssen maar kon de ‘smoking gun’ niet vinden: het IP-adres van ‘Miranda Koster’ bleek niet meer te achterhalen.

‘Miranda Koster’ was een trol: een persoon die berichten plaatst op sociale media om woede of irritatie uit te lokken, die opzettelijk verkeerde informatie geeft en zich doelbewust anders voordoet. De Russen zijn heel bedreven in het plaatsen van trollen, om zo verkiezingen in andere landen te beïnvloeden. ‘Miranda Koster’ had hetzelfde doel: PGB en PrO de grond in boren, D66 losweken van PrO.

Maar wie dacht dat na het besluit van de VVD-fractie de politieke rol van Patrick Simons in Oisterwijk was uitgespeeld, kwam bedrogen uit. Patrick Simons kwam niet op de kandidatenlijst van de VVD in 2018, maar bleef als ICT-deskundige actief binnen de VVD, hij coördineerde en stuurde de sociale media van de Oisterwijkse liberalen aan.

En aanstaande donderdag staat in de gemeenteraad de benoeming van Patrick Simons op de rol als raadscommissielid voor de VVD. Commissielid? Die commissies hadden ze toch onlangs in Oisterwijk afgeschaft en vervangen door een pilot van raadspleinen en bespreektafels? Maar toch is het waar. Op 12 december wordt Patrick Simons, die van de VVD niet op de kandidatenlijst mocht staan, officieel door die partij voorgedragen als commissielid van niet meer bestaande raadscommissies. De verordening van deze commissies is ‘goeddeels opgeschort’, maar de raad heeft nog altijd de vrijheid om commissieleden te benoemen (of te ontslaan). En omdat de VVD nog niet aan het maximaal aantal benoemde commissieleden zit, mag ze dus Simons voordragen, aldus de griffie.

Het is vreemd dat de VVD blijkbaar, minder dan een jaar voor de nieuwe verkiezingen, haar standpunt over Patrick Simons uit 2017 overboord heeft gegooid. Zien ze in hem iemand die stemmen kan wegtrekken bij Forum voor Democratie? In zijn tweets heeft Patrick het namelijk niet alleen over zijn zonnepanelen en zijn Tesla, maar strijdt hij vooral vóór Zwarte Piet en tégen Femke Halsema, de burgemeester van Amsterdam. Simons acteert als de lokale Wierd Duk van De Telegraaf. Wie weet lukt het Simons voor de VVD om stemmen weg te snoepen van Thierry Baudet. Maar de Oisterwijkse liberalen drukken op deze manier wel iemand aan de borst, die de sterke doch niet bewezen verdenking op zich heeft geladen met politieke trollen te hebben gewerkt.

En waarom moet Patrick Simons dan ook nog eens officieel benoemd worden tot commissielid? Hij kan toch net zoals elke inwoner deelnemen aan de raadspleinen en bespreektafels zonder officieel commissielid te zijn? De reden is minder prozaïsch: alleen commissieleden krijgen voor deelname aan raadsontmoetingen en raadspleinen presentiegeld van de gemeente uitgekeerd. En waar je recht op hebt, dat moet je nemen, vinden ze bij de VVD. Of ze nu Klaas, Patrick of Miranda heten.

Aldus,

De Rooie Roeptoeter

Delen: