banner

Moergestel ontmoet elkaar tijdens Moergestel Kerstdorp (+ Film)


Na de eerste succesvolle editie van vorig jaar, is het eind december tijd voor de tweede editie van Moergestel Kerstdorp.

Door Iris de Groot

De Kerststallenroute is een van de activiteiten tijdens Moergestel Kerstdorp

Jan Vriens is vanaf het eerste moment bij het evenement betrokken en is coördinator van het lokale evenement. ‘We werken met veel instellingen samen, het halve dorp is erbij betrokken. Dat coördineren is mijn taak.’ Jan liep al lange tijd rond met het idee een kerstroute te organiseren in Moergestel. ‘Je ziet het met name in Zuidoost Brabant en in de Kempen.’ Vanuit Moergestel, het middelpunt van de Benelux, is dit evenement uniek in deze regio en wordt het steeds verder uitgebouwd.

Ontmoeten
Jan hoeft niet lang na te denken op de vraag wat hij het leukste vindt aan Moergestel Kerstdorp. ‘Moergestel ontmoet elkaar, tijdens de tentoonstelling, maar ook al wandelend langs de kerstgroepen. Het is en klein dorpsfeest waarbij ook mensen van buiten het dorp welkom zijn.’ Tijdens de eerste editie was ongeveer 80% Moergestelnaar, maar dit jaar wordt er breder ingezet; ‘We willen deze activiteit als een blijvertje gaan opzetten’.

Te weinig lampionnen
Dat de eerste editie een groot succes was, bleek wel uit het aantal deelnemers. Iedere deelnemer kreeg bij de start een lampion om de route mee af te leggen. Door de grote hoeveelheid deelnemers waren deze heel snel op. ‘Maar dit jaar zijn we voorbereid; we hebben dit jaar heel veel kerstmutsen om uit te delen.’

In galerie De Verdieping op de eerste verdieping van Den Boogaard kun je kijken naar 30 kerstgroepen

Deelnemende organisaties
Er werken heel veel organisaties mee aan Moergestel Kerstdorp. Mede daardoor is het evenement voor iedereen toegankelijk. Een mix van ondernemers, zorginstanties en de parochie maken dit evenement mogelijk. De vervoersafdeling van de seniorenvereniging van Moergestel zorgt voor vervoer voor mensen die dat nodig hebben.

‘In Moergestel krijg je alles voor elkaar’
Mensen die meedoen aan het Kerstdorp dragen zelf de kosten, regelen zelf een kerststal en leveren zelf spullen aan. ‘De samenwerking binnen Moergestel is geweldig. Als we een auto nodig hebben om onze kerstgroepen te vervoeren, is dat zo geregeld.’

Inspiratiebron
Maar naast alle activiteiten die er tijdens Moergestel Kerstdorp te doen zijn is het evenement ook een inspiratiebron voor andere organisaties. Zo heeft basisschool de Vonder nu een eigen wandeling langs de kerststallen en daarmee een nieuwe kerstactiviteit. ‘Dat is voortgekomen uit de wandeling van Moergestel Kerstdorp,’ vertelt Jan trots.

Moergestel Kerstdorp is een combinatie van cultuur, historie en creativiteit. Op 20 december wordt het Kerstdorp en de tentoonstelling officieel geopend in Den Boogaard. Het evenement duurt tot 5 januari 2020. Alle evenementen zijn gratis en vinden plaats of starten vanuit cultuurcentrum Den Boogaard.