anytime

Lakshmi laat bij GUO haar snaren dansen


Op GUO’s ‘Celtic Night’ in februari 2015 was de Vlaamse Lakshmi met haar celtic harp en celtic songs voor het eerst te gast. Als grote onbekende verraste ze overtuigend waarop ze eind 2016 het GUO-podium alleen voor zichzelf dik verdiende. Op verzoek van GUO pendelde ze toen tussen haar Celtic en (kolossalere) klassieke harp met een repertoire dat dan ook Celtic folk afwisselde met klassiek. Bovendien bleek ze gezegend met een heldere stem, geknipt voor Celtic folkballads die haar toehoorders meenamen naar een wereld van weleer vol mythes en magie.

Lakshmi speelt tijdens het GUO concert

En nu, drie jaar verder, tegen Kerst 2019, prolongeert ze zichzelf wegens bewezen klasse opnieuw. Op zondagmiddag 22 december verschijnt ze op het podium bij GUO-concerten Groeten Uit Oisterwijk in Fletcher Hotel-Restaurant Boschoord aan de Gemullehoekenweg 143 in Oisterwijks bos- en vennengebied. Het jonge, lokale trio ‘The Way’ gaat haar vooraf met een korte set luisterpopcovers. Deze support act begint om 14.30 uur, waarna Lakshmi naadloos aansluit. GUO opent haar zaalkassa om 13.30u, maar liefhebbers reserveren hun tickets al via de website van Groeten uit Oisterwijk. GUO rekent geen bijkomende reserveringskosten en GUO-bezoekers parkeren bij Boschoord gratis.

Afwisselend repertoire
In haar eerste set brengt Lakshmi een gevarieerd klassiek repertoire op klassieke concertharp. Na de pauze ruilt ze die in voor een Celtic harp om haar snaren te laten dansen op een Celtic dance repertoire. Dat wisselt ze af met fijn gezongen Celtic ballads en hier en daar een lied uit de rijke Vlaamse muziektraditie. Die afwisselende repertoirekeuze typeert ‘My Singing Bird’, haar lang verwachte tweede CD die uitkwam in 2018, liefst 10 jaar na debuut ‘Gloomy Winter’. Waar ze toen een selectie van Celtic ballads bundelde, verzamelde ze nu Celtic songs én dancetunes die het afgelopen decennium op haar pad kwamen of waarvoor ze authentieke bronnen afspeurde. Dit alles brengt ze volgens traditioneel recept, maar in eigen arrangementen: licht, sprankelend harpspel overgoten met heldere vocalen die doen mijmeren en wegdromen naar de oude, rijke Keltische cultuur met haar mythische en magische tradities. Met bovendien twee songs van eigen hand waarmee ze het album nog meer naar zichzelf toe trekt. Wat is gebleven: een intermezzo met een enkele Vlaamse traditional. Ze nam de CD op in een kruiskapel in Eksaarde. De sfeervolle entourage en prachtige natuur waren een bron van inspiratie. De stilte maakte het mogelijk om in contemplatie elke opname tot leven te wekken. GUO-locatie Boschoord is weliswaar geen kapel, maar haar intimiteit en haar ligging temidden van Oisterwijks bos- en vennengebied roept wellicht die sfeer op als Lakshmi er haar harpen beroert en haar liederen zingt.
De serene sfeer in de advent zo kort voor Kerst doet de rest.