banner

Inwoners Oisterwijk ervaren geluidsoverlast Haarense evenementen (Update)


Afgelopen weekend en ook het vorige, hebben meerdere inwoners uit Haaren en Oisterwijk klachten ingediend over geluidsoverlast. Er werd muziek gehoord aan de Noordoost-kant van Oisterwijk, en zuidelijk deel van Haaren.

Een inwoner uit Oisterwijk kreeg van Gemeente Haaren uitleg: ‘Ik had een klacht ingediend en werd door Gemeente Haaren netjes gebeld om mijn verhaal te horen. Ze vertelden dat dit geen incidenteel feest was. De feesten werden altijd gehouden in een oude Sporthal. En die is gesloopt. Nu hebben ze een nieuwe locatie gevonden.’ De evenementen worden gehouden bij een manage aan de Torenstraat in Haaren.

Nieuwe locatie

De organisatie van de evenementen, dezelfde die ook het Rebirth Festival in april organiseert, laat weten dat ze sinds dit jaar hun najaarsfeesten inderdaad op een andere locatie houden. ‘De evenementen Rebellion op 23 november, Haaren op z’n Hollands op 24 november en Reactivate op 30 november zijn jaarlijks terugkerende feesten. Deze evenementen werden voorheen georganiseerd in Sporthal Beekdal in het centrum van Haaren, maar na de sloop van deze locatie eerder dit jaar, is Stichting Rebirth Events op zoek gegaan naar een nieuwe locatie in Haaren.’

Voor de organisatie een goede oplossing, gelegen in het centrum, makkelijk bereikbaar en een goede samenwerking tussen de lokale gemeenschap en Rijvereniging Het Edele Ros. De gemeente laat weten hierbij de vergunning te beoordelen en toezicht te houden. Naast bovenvermelde evenementen zijn er volgens opgave van de gemeente in Haaren: Rebirth Festival, in de zomer BeetjeDansen Outdoor en Hollands Zomerfestival.

Informatie aan inwoners

Inwoners van Oisterwijk hebben hiervan waarschijnlijk geen bericht ontvangen, maar die van Haaren zijn door de organisatie vooraf wel geïnformeerd. ‘We hebben een informatieavond georganiseerd om de wensen van de buurtbewoners te horen en hun te informeren over onze plannen. Op de avond voor het eerste evenement hebben we buurtbewoners meegenomen over het evenemententerrein en hun laatste vragen beantwoord.’

Metingen

‘Tijdens de evenementen is door Stichting Rebirth Events, de gemeente Haaren en de aanwezige geluidstechnicus gezamenlijk zeer zorgvuldig naar het geluidsniveau gekeken. Deze metingen werden uitgevoerd vanaf vaste posities in de omgeving van het evenemententerrein en werden constant gemonitord door de geluidstechnicus in de zaal en zo nodig daarop bijgestuurd,’ aldus de uitleg van de organisatie. Deze betreurt het dat er inwoners zijn die het geluid als vervelend hebben ervaren.

De woordvoerder van de gemeente kan nog geen formele constatering geven betreffende de uitgevoerde metingen. ‘Eerst gaan we zoals we dat standaard doen evalueren met de organisatie. Datzelfde geldt voor de formele rapporten van de geluidsmetingen, die verwachten we over twee weken.’

Er volgt een evaluatiebijeenkomst met de buurtbewoners en de Gemeente Haaren om te kijken of het mogelijk is om met deze najaarsevenementen hier jaarlijks terug te keren.

Update

Vrij snel, in reactie op dit bericht, laten overtuigend veel inwoners via onze Facebook pagina weten dat ze geen moeite hebben met het hoorbare geluid, het zelfs leuk vinden, en in ieder geval de organisatie waarderen voor hun inzet voor de jeugd.