banner

Futura Haaren is duurzaam leven voor iedereen


Zaterdag 30 november is bij het Futura Festival in Haaren bewezen, dat iedereen een meer duurzaam leven kan leiden.

door Karina Aminova

Diverse kraampjes met informatie en duurzame producten (Foto: Karina Aminova)

Het was de derde editie van dit festival in Haaren. Van klein tot groot heeft het festival bezocht. Dit jaar was de eerste keer dat mensen niet alleen informatie konden vinden over duurzaam eten,  maar over je hele levensstijl. Op het festival was ieder van harte welkom in een gezellige sfeer en met een kopje koffie of thee. Er waren elf stands met verschillende manieren om jouw leven meer duurzaam te maken. Hier zijn enkele tips waarmee je vandaag al kunt beginnen:

  1. Neem een tas mee als je boodschappen gaat doen of zorg altijd voor een extra zak in jouw tas of in jouw auto. Bij dit evenement kreeg je gratis een mooie tas van het de organisatie ‘Green Bag Lady’.
  2. Heb jij fruitbomen thuis? Gebruik dan de cadeaus van de natuur. Geïnspireerd door ‘Vergeten Fruit’, gebruik je appels of peren voor lekker huisgemaakte jam en het plezier van zelfgemaakte producten.
  3. Sorteer jouw afval op de juiste manier. Als je twijfelt waar je afval in moet, kies dan voor de restafval bak. Anders doe je het verkeerde afval bij plastic of papier en daarmee vervuil je het goed gesorteerde afval.
  4. Geef jouw kleding en meubels een tweede leven. Probeer te kijken of je jouw oude spullen als nieuw materiaal kunt gebruiken. Gebruik oude kleding om tassen te maken of voor doekjes voor het schoonmaken. Verf je oude bijzettafel in een nieuwe kleur een geef jouw interieur een frisser uiterlijk.
  5. Bezoek kringloopwinkels vaker. Tegenwoordig zien sommige kringloopwinkels er uit als een gewone meubelwinkel. Verder is het assortiment van meubels nu breder dan vroeger. Breng jouw oude meubels er naar toe of kies iets voor jezelf. Denk er aan, niet alleen vintage en industriële stijlen zijn hip nu, maar ook duurzame levensstijl is ‘trendy’.

Hergebruik van stoffen, in nieuwe producten of kunst (Foto: Karina Aminova)

Leven volgens een duurzame levensstijl is simpeler dan je denkt. Het vraagt gewoon een klein beetje meer aandacht en inspanning. Hopelijk was het niet het laatste evenement van Futura Festival en gaan meer gemeenten dit soort festivals organiseren om mensen te inspireren in actie te komen en goed voor onze planeet te zorgen.

 

Karina

Karina Aminova groeide op in Letland. Voor haar opleiding kwam ze naar Nederland en vond ze in Oisterwijk haar ware liefde. Ze is hard bezig om Nederlands te leren spreken, begrijpen én schrijven.

DTZ logo low