banner

Directeur Tiliander Oisterwijk vertrekt


Ruud van Eeten (46) vertrekt als directeur van de cultuurcentra Oisterwijk Moergestel. Hij blijft actief in de culturele sector en verlaat begin 2020, na 4 jaar het Lindeplein om directeur-bestuurder te worden bij het Huis voor de Kunsten Limburg.

Ruud van Eeten  (Foto: Jostijn Ligtvoet Fotografie).

Van Eeten nam begin 2016 het stokje over van Marc Meeuwis, die door de gemeente Oisterwijk tijdelijk was aangesteld als kwartiermaker. Met de inzet van alle medewerkers en vrijwilligers slaagde hij er de afgelopen jaren in om Tiliander en Den Boogaard om te vormen naar eigentijdse en efficiënte cultuurcentra. Het bestuur van stichting COM gaat de komende tijd – in samenspraak met gebruikers en stakeholders – actief op zoek naar een geschikte opvolger.

Dynamische rol
In 2015 kampten de cultuurcentra met leegstand en achterblijvende inkomsten. Op initiatief van de gemeenteraad zette een nieuw bestuur vanaf eind 2016 stevig in op een meer dynamische rol voor Tiliander en Den Boogaard. Niet alleen faciliteren en zalen verhuren, maar actief de aansluiting vinden met lokale amateurverenigingen, culturele en onderwijsinstellingen en maatschappelijke organisaties. Om financiële problemen het hoofd te bieden moest de organisatie ook intern op de schop. COM-voorzitter Rob Mallens daarover: ‘De afgelopen 4 jaar waren niet altijd makkelijk. Noodzakelijke omvormingen leiden nu eenmaal vaak tot emoties bij de mensen die het raakt. Tiliander en Den Boogaard zijn bovendien ‘van ons allemaal’ en dus heeft ook iedereen er een mening over. Rekening houden met alle wensen vergt de nodige empathie, terwijl een directeur ook wordt afgerekend op het resultaat. Ruud heeft dat in goede banen geleid en daar zijn wij hem dankbaar voor.’ Anno 2019 is nagenoeg elke beschikbare meter in Tiliander in gebruik en weet het theaterpubliek de weg volgens het bestuur weer goed te vinden.

Bestuur

Afgelopen jaar heeft er ook een bestuurswissel plaats gevonden bij Stichting Cultuurcentra Oisterwijk Moergestel (COM). Voorzitter Sylvester Eijffinger heeft na een volle periode van 4 jaar en met zijn emeritaat in 2020 in zicht het stokje overgedragen aan voorheen bestuurslid Rob Mallens. Eerder dit jaar stopten twee andere bestuursleden wegens drukke werkzaamheden; voor hen in de plaats zijn voormalig wethouder Ina Batenburg en Inge Bouwknegt gekomen. ‘Beiden brengen hun eigen specifieke kennis en kunde in, waarmee de stichting erg content is,’ zo laat Mallens weten. Angelique van de Wouw blijft secretaris; de functie van penningmeester is momenteel vacant.