banner

De wekelijkse column van Roland Smulders


Columnist Roland Smulders neemt u mee, een kijkje in zijn Oisterwijk:

 

Schrijver en columnist Roland Smulders (Foto: Iris de Groot)

Kappen met die onzin

De Oisterwijkse wethouder voor bomenbeheer heeft grootse plannen, maar niet de middelen om ze te verwezenlijken. Schaarste maakt echter creatief en dus toverde hij tijdens een bijeenkomst over een duurzame wereld zijn konijn uit de hoge hoed. Hij wil het vervangen van naaldbomen door loofbomen financieren uit de opbrengst van windmolens die er bovenuit moeten gaan steken. Oisterwijk is slechts een dorp, maar als het om de toekomst van onze planeet gaat, denken we als een reus.

Het gebied waar alles moet gaan gebeuren, was vroeger van Moergestel. Ook dat is echt Oisterwijks. We willen graag een gebaar maken, maar het mag ons als het even kan zelf niet te veel kosten. Het dorp Haaren dat binnenkort ook aan Oisterwijk wordt toegevoegd, is dus gewaarschuwd. De inwoners moeten niet raar opkijken als de wethouder in zijn streven naar duurzame energie ook op zoek gaat naar een geschikte locatie voor een waterkrachtcentrale met bijbehorend stuwmeer.

‘Krijgen we er geen gedoe door?’, zal misschien een ambtenaar vragen tijdens het ter plekke bekijken van de mogelijkheden, maar zoiets moet je al helemaal niet tegen een Oisterwijker zeggen. Obstakels zijn er om overwonnen te worden. We kunnen het ook niet helpen dat nieuwe Oisterwijkers tijd nodig hebben om aan die manier van denken te wennen.

Wat ik niet begrijp, is waarom het nodig is die arme naaldbomen te kappen. Iemand heeft ooit bedacht dat ze niet in Oisterwijk thuishoren en sindsdien hanteren we onder leiding van de fundamentalisten van Natuurmonumenten een strikt beleid van etnische zuivering. Diep treurig word ik, als ik weer zo’n platgeslagen perceel ontdek waar ooit van die ongewenste bomen groeiden. Kappen met die onzin, alsjeblieft. Doe hetzelfde met mensen en je mag gegarandeerd een tijdje komen logeren op kosten van het Internationaal Strafhof, maar naaldbomen zijn nog altijd vogelvrij. Onze beschaving biedt nog ruimte voor verbetering, zou je kunnen zeggen.

Hoe de bomen in mijn woonplaats terecht zijn gekomen, kan me eerlijk gezegd weinig schelen. Ze staan er en ze hebben het volste recht op een boomwaardige manier oud te worden. Er hoeft geen wethouder met een bijl langs te komen om de natuur krachtdadig naar zijn hand te zetten. Als hij ruimte zoekt voor zijn Hof van Eden gevuld met loofbomen en windmolens, dan moet hij maar in Haaren gaan kijken. Ze hebben daar nog wel enkele stukken grond die er toch maar kaal bijliggen.

 

Roland Smulders