banner

Dai Dai N’tab is weer Nederlands Kampioen


Dai Dai N’tab is voor de derde keer in vier jaar tijd Nederlands Kampioen op de 500 meter.

Dai Dai N’tab tijdens zijn ereronde met de Nederlandse vlag

Na eerste plaatsen in 2016 en 2017 en een tweede plaats in 2018 veroverde de schaatser van profploeg Reggeborgh, en nog steeds lid van Schaatsclub De Vennen, op vrijdag 27 december de titel opnieuw in een bomvol IJsstadion Thialf in Heerenveen.

Dai Dai deed alles goed in deze wedstrijd. Zijn start was meteen goed en met zijn opening van 9.59 was hij op de eerste 100 meter al de snelste van allemaal. Na de eerste buitenbocht reed hij op de kruising al naar zijn directe tegenstander Ronald Mulder toe en, ondanks het feit dat hij door zijn hoge snelheid wel heel ver in de laatste binnenbocht uitwaaierde, was zijn volle ronde met 24.78 ook de snelste van het hele deelnemersveld. De eindtijd van Dai Dai kwam daarmee op 34.37 en dat was de derde tijd die ooit op het ijs van Thialf is gereden. Dai Dai was maar liefst 0.44 seconde sneller dan de nummer twee Jan Smeekens en zijn teamgenoot Kai Verbij werd op 0.50 seconde derde. Na afloop van de wedstrijd mocht Dai Dai een ereronde met de Nederlandse vlag rijden en stond hij tijdens het spelen van het volkslied op de hoogste trede van het erepodium.

Dankzij zijn titel verzekerde Dai Dai zich ook voor een van de drie voor Nederlandse schaatsers beschikbare startplaatsen op het Wereldkampioenschap Afstanden dat op 14 februari op het supersnelle ijs van Salt Lake City (VS) zal worden gehouden. Wellicht kan
Dai Dai hier een aanval doen op het Nederlands record van 34.08 dat door Ronald Mulder op 26 februari 2017 in Calgary (Canada) werd gereden. In dat geval zou het clubrecord van Schaatsclub De Vennen tevens het Nederlands record zijn.