banner

Samen voor de kinderen van AZC Oisterwijk


Solale, 37 jaar oud, komt uit Iran en werkt als vrijwilliger op de kinderopvang van het AZC in Oisterwijk. Samen met Fatima uit Somalië en de Nederlandse Jane bieden ze de jongste kinderen een plek om te spelen en te leren. Een kijkje in de plek voor de allerkleinsten op AZC Oisterwijk:

door Alaa Hassan

Jane (links) en Fatima (rechts) zorgen voor de allerkleinste op AZC Oisterwijk (Foto: Alaa Hassan)

Solale is hier twee maanden geleden aangekomen, en woont hier samen met haar man. ‘De mensen zijn hier erg aardig en behulpzaam.’ Solale wil in Nederland gaan werken en studeren. In Iran was zij grafisch ontwerper; nu helpt ze de kinderen te spelen en te leren.

Dat doet ze onder andere samen met Fatima. Fatima is 49 jaar oud en komt uit Somalië. Ze woont al 24 jaar bij haar familie in Nederland en woonde 10 jaar in een AZC. Als huisvrouw is ze gelukkig met haar leven en haar kinderen studeren op school en aan de universiteit. Ze spreekt Nederlands, Engels Italiaans en een beetje Arabisch, en dat helpt haar bij het contact met de uit verschillend elanden afkomstige bewoners van het AZC.

Solale zorgt voor een van de kleintjes, bijna bedtijd? (Foto: Alaa Hassan)

Gepensioneerd lerares Jane, Nederlandse, werkt ook als vrijwilliger op de kinderopvang. ‘Ik werk graag met vluchtelingen. Vooral Syrische en Irakese vluchtelingen zijn actief en doen mee in de samenleving.’ Volgens Jane gaat het met de meeste vluchtelingen goed, en zijn ze welkom om hier te komen wonen. De jongere vluchtelingen zijn volgens haar actiever en pakken hun leven hier in Nederland gemakkelijk op.

De kleintjes vermaken zich zichtbaar, spelen en leren, met deze vrijwilligers naast zich…

DTZ logo low