brabantspronkjuweel

Gemeente Oisterwijk passeert inwoners bij verkeersplannen


Gemeente Oisterwijk heeft omwonenden aan de Moergestelseweg niet betrokken bij het tot stand komen van de nieuwe plannen voor de aanpassingen van de rotondes, zo is de conclusie van partij Algemeen Belang. De partij noemt dit ‘belachelijk’.

Na de aanpassing in 2013 is het aantal aanrijdingen toegenomen; voor de politiek reden om te vragen om enige urgentie (Foto: Toby de Kort).

Afgelopen zomer werd die situatie verwacht, en als vraag voorgelegd aan het college (burgemeester en wethouders) van de gemeente Oisterwijk. Die gaf destijds aan dat inwoners per brief geïnformeerd zouden worden. Dit is afgelopen week gedaan, nadat de plannen klaar waren en het werk is ingepland. Algemeen Belang heeft hierop navraag gedaan bij de omwonden.

‘Wij hebben bij de direct omwonenden navraag gedaan of zij door de gemeente zijn meegenomen bij de nieuwe plannen. Tot onze grote ontsteltenis bleek dat de direct omwonenden niet betrokken zijn bij de herziening van de rotondes. Belachelijk natuurlijk. Het is onbegrijpelijk dat het college wederom de omwonenden passeert en hen niet betrekt bij deze urgente verbetering van de verkeersveiligheid,’ aldus raadslid Marieke Dujardin-Stork.

Na de aanleg in 2013 werden weggebruikers en omwonenden geconfronteerd met een toename aan aanrijdingen. Het probleem kwam in de lokale én landelijke media. De gemeentepolitiek vroeg enkele jaren terug om aandacht voor de situatie, het college heeft daarop in 2017 onderzoek laten uitvoeren en medio 2019 werden aanpassingen toegezegd. Vorige week werden de tekeningen van de beoogde aanpassingen openbaar gemaakt.

Morgen volgt hierop een verkeerskundige blik…