banner

Druk op opvang asielzoekers in AZC neemt toe


Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol erkent dat er 5000 extra asielzoekers opgevangen moeten worden, zo werd bekend in de uitzending van Nieuwsuur afgelopen week.

Het probleem is ontstaan bij de IND, die de aanvraag van asielzoekers moet behandelen. Daar is een achterstand van ongeveer twee jaar ontstaan, omdat er meer asielzoekers instromen dan werd verwacht, waaronder veel zogenaamde ‘veilige landers’. Het zijn asielzoekers die mogelijk wel, maar meestal geen verblijfsvergunning krijgen, maar evengoed wel recht hebben op een juist onderzoek en beoordeling door de IND. Met deze toename is in de personele bezetting van de IND geen rekening gehouden. Het gevolg is een verhoogde instroom én langere doorlooptijd, waardoor de asielzoekers langer in de opvang blijven en er meer capaciteit nodig is in die opvang.

Een bezoek aan de open dag op AZC Oisterwijk … (Foto: Sarmad Omar)

Vandaag werd door Omroep Brabant bekend gemaakt dat het COA met gemeenten in gesprek is om de extra opvang te realiseren.  Het COA was al met Oisterwijk in gesprek over de voortzetting van het AZC in Oisterwijk. Daarbij heeft de Oisterwijkse gemeenteraad recent verklaard geen ‘veilige landers’ meer te willen opvangen in Oisterwijk. Die zouden elders opgevangen moeten worden, omdat onder hen volgens de raad de meeste overlastgevers zitten. Ook moet het COA inzetten op betere begeleiding, dagbesteding, en zwaardere aanpak van diegene die overlast veroorzaken.

Enerzijds beperken van de opvang van-, en tegelijk de toename van ‘veilige landers’ zorgt ergens voor een discrepantie. Nog onbekend is hoe gemeente en COA hier mee omgaan. Na de laatste raadsvergadering is het nu aan het college (burgemeester en wethouders) hierover nieuwe onderhandelingen te voeren.