banner

De kinderen van het AZC Oisterwijk vallen op


In de provincie Noord-Brabant werken gemeenten, provincie, politie, Rijkswaterstaat, VVN, diverse particuliere organisaties en de scholen gezamenlijk aan de verkeersveiligheid, onder het motto: Brabant gaat voor NUL verkeersdoden. In 2019 staat het thema zichtbaarheid centraal. Samen worden Brabanders gestimuleerd alert te zijn en op te vallen in het verkeer. Dat is hard nodig, want in 90% van de gevallen komt een ongeluk door menselijk gedrag; niet opletten, geen verlichting voeren. Daar kun je dus zelf wat aan doen!

Vorige week hebben alle scholen in de gemeente Oisterwijk aandacht besteed aan zichtbaarheid in het verkeer. Ook de AZC-basisschool, wilde hieraan meedoen. Aangezien het AZC afgelegen ligt en bewoners vaak door donkere gedeeltes moeten lopen of fietsen is zichtbaarheid heel belangrijk.

In een donkere speelzaal hebben de leerlingen ervaren hoe belangrijk het is om gezien te worden. Tijdens een rollenspel hebben ze het gevaar van donkere kleding in het donker gezien en hoe een fluorescerend hesje kan helpen. Daarnaast zagen ze hoe belangrijk het is om voor- én achterlicht op je fiets te hebben. Alle leerlingen hebben een praatplaat met twee foto’s mee naar huis genomen, om ook thuis te vertellen (in hun eigen taal) hoe belangrijk het is om op te vallen.

Tijdens één van de lessen kwam de wijkagente langs. Samen met haar werd nogmaals besproken waarom je zichtbaar moet zijn. Naast de complimenten voor hoe geïnteresseerd ze waren, namen de kinderen ook fluorescerende spullen van haar in ontvangst om te gebruiken.
De scholen hopen dat alle kinderen van Oisterwijk in deze donkere tijd zich zichtbaar over straat zullen verplaatsen en zij hun familie helpen dit ook te doen.

Aandacht om op te vallen in het verkeer.

VAL JIJ OP IN HET VERKEER?

Afgelopen week hebben ook de andere basisscholen in Oisterwijk aandacht besteed aan “opvallen in het verkeer”, met name in het donker. De meeste scholen maakten een spandoek met fluorverf. Op enkele scholen werd een speciale dag afgesproken om extra opvallend naar school te komen. Het enthousiasme bij de leerlingen was groot. Lichtgevende armbandjes, fluorhesjes, reflectorbandjes, lichtgevende kleding en nog veel meer, ieder deed zijn best om op te vallen. Sommige scholen maakten er zelfs een wedstrijd van.

In donkere ruimtes zijn kinderen op ontdekking gegaan hoe je in het donker goed zichtbaar kunt zijn. Ze zijn gaan experimenteren met verschillende materialen. Ook de fietsverlichtingscontrole stond op het programma. Schoolpleinen en routes naar school stonden vol met de tag: Zet je licht aan! Dit is een actie van de ANWB waarbij je een gratis spuitbus kunt aanvragen met een sjabloon om de tekst te plaatsen op fietspaden en wegen. Gelukkig hadden de meeste kinderen goede verlichting.

Alle kinderen kregen een fluorrugzakje, fluorsleutelhanger en spaakreflectoren. De scholen hopen dat deze week heeft bijgedragen aan een stukje bewustwording van hoe je goed zichtbaar kunt zijn in het verkeer. Nu is het zaak ervoor te zorgen dat de kinderen komende maanden goed zichtbaar blijven!