banner

D66’er Jan van Ginneken hedendaagse Don Quichotte van Oisterwijkse politiek?


De Haarense D66’er Jan van Ginneken wil als lijsttrekker voorop in de herindelingsverkiezingen. De partij zou daarmee uit het gezamenlijke PrO stappen. Ad van den Oord, mede oprichter en voormalig lid van partij PrO, schreef voor De rooie Roeptoeter onderstaande analyse:

Een nieuwe kleur in de Oisterwijkse raad?

‘Fighting the old’ or ‘building the new’

D66’er Jan van Ginneken slaagde er gisteren niet in de D66-ledenvergadering te overtuigen van zelfstandige deelname aan de verkiezingen. De stemmen staakten (zes voor, zes tegen). Heel handig pakte Jan het ook niet aan. Hij gaf tijdens de ledenvergadering van D66 vooral PrO complimenten: ‘PrO heeft zich de afgelopen tijd goed neergezet. PrO staat hartstikke vast als een huis’ en ‘D66 en PrO zijn in feite niet andersdenkend’. Iedereen vraagt zich dan vervolgens natuurlijk af waarom D66 dan zo nodig zelfstandig aan de raadsverkiezingen moet deelnemen. Die politieke-inhoudelijke argumenten kon Jan blijkbaar ook niet opsommen tijdens de D66-ledenvergadering.

Op zijn Facebookpagina staat sinds 15 juli 2014 een mooie politieke quote: ‘The secret of change is to focus all of your energy, not on fighting the old, but on building the new (Socrates)’. Dat heeft Jan van Wikiquote waar dat in die tijd nog op stond. Probleem voor Jan is alleen dat Socrates nooit iets op papier heeft gezet dat bewaard is gebleven. We weten slechts iets over Socrates dankzij andere schrijvers. En helaas voor Jan staat deze uitspraak daar niet bij. Jan maakt dezelfde fout als Ivanka Trump in 2018 op Twitter deed toen zij dezelfde quote toeschreef aan Socrates. Alleen was er toen iemand op het Witte Huis zo slim dat snel aan haar te laten weten waarna de Ivanka-Tweet verwijderd werd. Bij Jan staat de quote er nog steeds op. De quote is afkomstig van een heel andere ‘Socrates’: een fictief personage in de roman ‘Way of the peaceful warrior. A book that changes lives’ geschreven door Dan Millman.

Maar het is het jonge raadslid vergeven. Het is mooi dat hij een tekst over politieke verandering tot zijn omslagfoto opwaardeert, ook al is die dan niet van de filosoof Socrates. En in elk geval is de quote van een hoger niveau dan de puberale lol waarmee Jan in 2011 op Facebook ‘My girl is an pornstar’ heeft geliked van de online community highdeas.

Wat we het jonge raadslid niet vergeven is zijn totale gebrek aan politiek inzicht. Van te voren had Jan van Ginneken kunnen beseffen dat hij met zijn desolate soloactie niet alleen PrO verder in de problemen brengt, maar ook zijn eigen partij. Een goed politicus zou de consequenties van de ledenvergadering aanvaarden en de handdoek in de ring werpen. Ook al mocht er in januari bij de volgende ledenvergadering van D66 een krappe meerderheid zijn voor zelfstandige deelname, dan nog is de partij schade toegebracht, want tenminste een zeer aanzienlijk deel wenst dat niet. Hoe moet je zo in hemelsnaam campagne voeren, als je ook nog niet eens weet duidelijk te maken hoe je te onderscheiden van PrO?

Maar Jan is niet van plan de handdoek in de ring te gooien. Hij doet precies wat een politicus die de slag heeft verloren, niet zou moeten doen: de schuld bij anderen leggen. De aanwezigheid van drie PrO-raadsleden (Coumans, Vulders en De Kort) is voor Jan nu plotseling aanleiding om zonder enig verder bewijs te roepen dat hun aanwezigheid de stemming onder D66-leden heeft beïnvloed. Beste Jan, deze mensen zijn toch echt geen gestaalde kaders uit een bolsjewiekenpartij. Stefanie, Jean en Guy mogen zelfs bij een begrotingsbehandeling naar eigen inzicht stemmen, zij stralen absoluut geen kadaverdiscipline uit. ‘Vastbijten en doorgaan’ zegt Jan na afloop van de vergadering tegen de journalist van het Brabants Dagblad. Vastbijters worden meestal verzuurde mensen.

Het lijkt erop dat er een nieuwe generatie ‘politici’ opstaat, waarbij het persoonlijke belang het wint van het algemeen politieke belang. Want het is helemaal niet belangrijk of Jan van Ginneken of Stefanie Vulders in 2020 in de raad gekozen worden. Het is veel belangrijker dat er een sterke progressieve raadsfractie komt die knokt voor een duurzame samenleving, die daarbij niemand uitsluit en dus ook een sociale agenda heeft. Daaraan moeten persoonlijke ambities ondergeschikt gemaakt worden. Vóór 2006 stemden D66, GroenLinks en PvdA in heel veel gevallen al hetzelfde in de Oisterwijkse raad. Maar ze hadden geen politieke macht. In 2006 veranderde dat en veranderde ook het politieke klimaat in Oisterwijk. De progressieven konden voor het eerst iets bereiken op het gebied van duurzaamheid en sociaal beleid. Dat overboord gooien, betekent de klok achteruit zetten, ‘fighting the old’. Het betekent ook politieke zelfmoord. Kom op Jan met je hippe rossige Alex-baardje, je kunt vast beter!

Ad van den Oord

Mede oprichter en voormalig lid van partij PrO