banner

Afwezigheid PrO bij boer Moergestel valt verkeerd


Partij PrO liet deze week in een open brief in de Nieuwsklok weten, niet op bezoek te willen bij een boer die hen daarvoor had uitgenodigd. De boerderij bezoeken zou een gevaar zijn voor de gezondheid van de raadsleden.

Een eerder boerenprotest langs A58 in Moergestel (Foto: Toby de Kort).

Op de varkenshouderij van de familie Vermeer in Moergestel waren de politici van harte welkom, niet voor de lol, maar om serieus te kijken naar hoe de boeren familie werkt, en met hen het gesprek aan te gaan over de zorgen en hun toekomst. Zowel landelijke als lokale beperkingen liggen er aan ten grondslag. Stikstofuitstoot en maatschappelijke zorg voor natuur, milieu en dierenwelzijn aan de ene kant, en de vraag naar (goedkoop) vlees aan de andere. ‘Met deze maatschappelijke tegenstrijdigheden moeten mensen als Vermeer dagelijks dealen en dat gaat hen niet in de koude kleren zitten. De VVD vindt daarom dat deze welwillende boeren – die keurig alle regels naleven en bereid zijn tot innovatie – voldoende ruimte moeten krijgen,’ aldus de partij na hun bezoek.

PrO weigert
Op social media werden er afgelopen dagen opmerkingen over gemaakt, en ook de VVD in Oisterwijk valt er over: PrO bedankte voor de uitnodiging. ‘Niet met een belletje of persoonlijk mailtje aan de familie, maar met een heuse Open Brief in Nieuwsklok.’ De partijleden vrezen voor hun gezondheid en waarschuwen voor diverse mogelijke ziekten. ‘Met de rug gekeerd naar inwoners met een andere opvatting en blijkbaar niet bereid tot een persoonlijk gesprek.’ de VVD geeft hierbij ook een terugblik op het verloop van de huidige regeerperiode: ‘Hun verkiezingsprogramma luidde vorig jaar: Samen Gezond Groen. Van ‘samen’ is echter weinig sprake meer na het vertrek van twee oud-lijsttrekkers, de eigen wethouder, een beoogde wethouder-kandidaat en twee gekozen raadsleden.’