banner

Snelle aanpassing na bijna aanrijdingen op spooroverweg Oisterwijk


Na de realisatie van het kruispunt Blokshekken, ook wel bekend als de ‘Druppeltonde’, kwam het afgelopen maanden met regelmaat voor dat automobilisten op het laatste nippertje een aanrijding met een aankomende trein konden voorkomen. Na vragen van onze redactie, volgde een snelle aanpassing.

Een automobiliste ontsnapte aan een dodelijke aanrijding, maar kreeg wel de slagboom op het dak van haar auto. Kort daarna werd de redactie door een inwoner er op geattendeerd dat hij tweemaal in de achteruit moest om eenzelfde ervaring te voorkomen: ‘De rode lichten heb ik echt niet gezien, ik kon gelukkig nog op tijd achteruit.’ Waarneming ter plaatse gaf eenzelfde beeld: automobilisten die niets vermoedend door rood rijden. Ook bij de recente opname voor de video van PIT Onderzoek is een dergelijk voorval gezien, als een mevrouw snel achteruit rijdt om te voorkomen dat zij de slagboom op haar motorkap krijgt.

Vanaf deze rijbaan waren de lichten minder goed te zien…

Automobilisten worden verrast met een neerdalende slagboom, als ze vanaf het station komende rechtsaf de overweg richting KVL oversteken. Wat blijkt: komende vanaf het station en rijdende op de rijbaan voor rechtsaf, zijn de knipperlichten minder goed te zien. Wie in het aldaar drukke kruisende verkeer enigszins afgeleid is, ziet de lichten snel over het hoofd, met daarmee een verhoogd risico op een aanrijding met een voorbijrazende trein.

De knipperlichten werden aangepast (Foto: Joris van der Pijll)

Gemeente Oisterwijk liet in reactie op onze vragen weten: ‘We hebben de situatie doorgegeven aan ProRail. ProRail is verantwoordelijk voor het goed functioneren van de overweg en dus ook het afstellen van de rode lichten. We houden hierover vinger aan de pols.’ René Vegter, de woordvoerder van ProRail, reageerde nog diezelfde dag: ‘De verkeerssituatie als gevolg van alle werkzaamheden daar wijzigt steeds, niet optimaal. Wij gaan nogmaals een kijkje nemen en we nemen contact op met de gemeente.’

Aldus geschiedde, en de volgende dag al werden de verkeerslichten anders gericht, waardoor deze nu beter zichtbaar zijn.