banner

Boek De oogst van moeders akker


Recent verscheen het boek De oogst van moeders akker van Diessenaar Jan Smulders. Daarin vertelt zijn moeder (Mien Smulders-Jacobs, 1924) over haar respectabele leven. Mien is een Brabantse boerenvrouw geboren in Moergestel en woont in Middelbeers.

Samen boeken bespreken bij de leesclub

Het boek geeft een breed tijdsbeeld dat een gezicht krijgt door de boeiende persoonlijke verhalen. Mien Smulders bespiegelt de tijd van haar opvoeding en hoe ze in de roerige jaren zestig, zeventig vervolgens haar eigen kinderen opvoedde. Ontroerd verhaalt ze over de hobbels die op haar weg kwamen in haar jeugd, huwelijk, tijdens ziektes en bij het oud worden als alleenstaande. Mien surfte mee op de technische en technologische vooruitgang en onderging de maatschappelijke veranderingen. Het katholieke geloof maakte in ‘haar eeuw’ een
onstuimige ontwikkeling door, evenals de landbouw – van drie naar twintigduizend varkens. Vanuit haar eigen leven schetst ze hiervan het proces en resultaat. Kerken en stallen – ook die van het met eigen handen opgebouwde bedrijf – liepen leeg. De natuur was het haasje. Sfeervol en met beleving neemt het boek de lezer mee door de tijd. De oogst van moeders akker is te koop in de boekhandel en online.

Delen: