banner

Oisterwijker in de cel na klimaatprotest


De 20 jarige Oisterwijker Ramon van Esch is vorige week opgepakt tijdens een klimaatprotest.

Ramon is, samen met duizenden andere mensen, van mening dat het probleem van klimaatverandering zo groot is, dat de tijd van lief vragen en petities tekenen voorbij is. ‘Als we door gaan met uitstoten op het huidige tempo, zal klimaatverandering leiden tot overstromingen, droogte, extreme stormen, hongersnood en miljoenen klimaatvluchtelingen.De regering heeft keer op keer laten zien dat ze het klimaat niet belangrijk genoeg vinden, ondanks de rapporten en waarschuwingen van duizenden wetenschappers. Ter illustratie: de doelen van het klimaatakkoord wat we in 2015 in Parijs hebben getekend, gaan we niet halen.’

Opgepakt en naar het bureau gebracht (Foto ter illustratie: Toby de Kort)

De klimaatstrijder is opgepakt omdat hij meedeed aan een geweldloos klimaat protest in Amsterdam, waarbij ze een brug blokkeerde. Hierdoor heeft Ramon 6 uur in de cel gezeten. Naast dat bestaat de kans dat hij nog een geldboete krijgt. Deze risico’s kende Ramon al voor hij naar het protest ging, en dit hield hem dan ook niet tegen. Hij is van plan om zich meer in te zetten voor het klimaat.

De twintiger is al langer meer bewust bezig met zijn persoonlijke impact op het klimaat, door het al ruim twee jaar volgen van een plantaardig dieet. Maar Ramon merkte dat persoonlijke keuzes die nog zijn op zichzelf niet genoeg zijn om de grootschalige veranderingen teweeg te brengen die nodig zijn voor het oplossen van dit gigantische probleem. De overheid moet hierin volgens Ramon een grote verantwoordelijkheid dragen.