ondernemers

Nieuw nummer de Kleine Meijerij


Het derde nummer van het heemkundetijdschrift De Kleine Meijerij is uit. Dit nummer bevat onder andere een mooi artikel over het leven van de markante en technisch begaafde Oisterwijker Gerard Mascherin en een verhaal over de familie Martinus Robben.

Gerard Marscherin
Gerard Marscherin, de zoon van Lorenzo Mascherin en Dien Horvers, was een technicus pur sang. Hij had gouden handjes, werkte bij Jan Merkelbach en opende in 1959 een eigen elektrozaak aan de Lind 71. Hij knutselde ooit een automobiel in elkaar, was een fervent
adiozendamateur en eind jaren ’40 maakte hij ook een zelfbouw-televisie, recent geschonken aan Heemkundekring De Kleine Meijerij.

Familie Maissan- De Roo (Bron: De Kleine Meijerij) 

Jan Maissan
Frans Schure schrijft over zijn opa Jan Maissan die van 1896 tot 1906 in Oisterwijk woonde en als gediplomeerd Leraar tekenen in die tijd in Oisterwijk de tekenschool voor ambachtelijke beroepen heeft opgericht, een school die begon met 20 leerlingen. Het woonhuis van Jan en Henriëtte Maissan stond in de huidige doorgangsopening Kerkstraat-Poststraat. Het werd in 1968 afgebroken om de verbinding Hoogstraat-Baerdijk te realiseren.

Geschiedenis Kastanjelaan 27 in Helvoirt
Jeanne Traa-van Rijswijk gaat in op de geschiedenis van het pand Kastanjelaan 27 te Helvoirt en die van de latere Helvoirtse burgemeester Adriaan van Rijswijk en zijn familie waaronder ook pastoor Andreas van Rijswijk.

Familie Martinus Robben
Joost van der Loo vertelt aan de hand van de geschiedenis van de familie Martinus Robben en Wilhelmina Martens hoe het familiekapitaal binnen de familie bleef en versnippering van boerderijen en landerijen voorkomen werd. Het volledige familievermogen kwam terecht bij hun enige kleinkind Mina Robben die later trouwde met Antoon Buijs.

Naast deze onderwerpen bevat het nummer ook een aantal Haarense zegswijzen en boekaankondigingen.

Deze aflevering 3 van De Kleine Meijerij is verkrijgbaar bij Boekhandel Oisterwijk, Novy van Wezel te Moergestel en het Heemcentrum van De Kleine Meijerij aan de Spoorlaan 70 te Oisterwijk.